Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter psykisk og greier ikke å konsentrere meg på skolen

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter psykisk og greier ikke å konsentrere meg på skolen. I timene jobber jeg ikke, greier ikke å fokusere og lager bare mye bråk. Jeg trives heller ikke på skolen siden alle vennene mine går på skole i en annen kommne. Har en far som bor i samme kommune så vennene mine. Spurte han om jeg kunne begynne på samme skole så dem siden det i tillegg er den skolen som er nærmest der pappa bor. Foreldrene mine sa nei, siden de ikke ville at jeg skulle komme i feil miljø osv. Det har jeg allerede og jeg har ikke lyst å endre på det. Jeg går til bup, barnevernet og snakker med folk på skolen. Føler ikke dette hjelper. Vurderer sterkt å droppe ut. Har sagt dette til mamma og pappa. Føler at jeg har fått all den hjelpen jeg kan få. I begynnelsen av skoleåret sa læreren av hvis man ikke møtte opp på skolen på 2 uker dropper man ut, stemmer dette? Hva skjer hvis jeg dropper ut? Får foreldrene mine noe konsenkvenser for det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år!

Det er trist å lese at du har det så vanskelig. Du har allerede mange gode hjelpere rundt deg, men du opplever ikke at det hjelper. 

Det går på en måte ikke an å droppe ut av ungdomsskolen. En ungdom som har gått norsk grunnskole har per definisjon fullført ungdomsskolen, selv om han/hun mangler karaktervurdering i ett, mange eller i alle fag på vitnemålet. Det vil si at selv om du har mye fravær eller mangler mange karakterer så består du ungdomsskolen uansett. BUP kan skrive en erklæring eller fastlegen din kan skrive en legeerklæring på fravær og da mister du ikke skoleplassen.

Det er mange ting i livet ditt som gjør at du har det vanskelig. Det er ikke så rart at du opplever at du har dårlig konsentrasjon når du har mange ting du strever med.

Det er viktig at du snakker med de som hjelper deg om det at du strever med å konsentrere deg. Vær tydelig på at du egentlig har lyst til å droppe ut av skolen fordi du ikke trives.

  • Lærerne dine kan hjelpe deg ved å tilpasse undervisning og skolearbeid slik at du føler at du mestrer ting bedre. 
  • BUP kan vurdere om det kan være hensiktsmessig at du får en pause fra skolen, en slags sykemelding.
  • barnevernet kan vurdere, sammen med foreldrene dine, om det kan være bedre for deg å bo hos pappa og gå på skole der.

Dersom du dropper ut av skolen er det ikke bare det faglige du mister, men også mye sosialt.

Barn og ungdom i Norge har plikt til å gå på skolen, derfor gjør skolene mye tilpasning dersom en elev er mye borte. 

Snakk med de som er rundt deg slik at du kan få det bedre på skolen!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Fravær på ungdomsskolen

Jente kommer inn i klasserom(www.colourbox.com)

Her finner du oversikt over hva som gjelder når du er borte fra skolen. Fraværet ditt føres på vitnemålet, men det er mulig å be om at noe fravær fjernes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning