Hopp til hovedinnholdet

Vil utveksle til USA, men familien min sier jeg bør dra til England.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16 år (1. klasse på vgs) som ønsker å ta utveksling i USA neste år. Moren min vil helst at jeg skal gå i Storbritannia fordi hun har hørt at skolesystemet ikke er særlig bra i USA. Hun har hørt at det er alt for lett å få bra karakterer, og at man ikke lærer særlig mye. Når man da kommer tilbake til Norge i tredje klasse blir det veldig vanskelig. Er dette sant? Jeg lurer på hvordan skolesystemet i USA er, mer spesifikt om det er "vanskelig nok" og om en lærer like mye som i Norge. Hun tenker også at det er tryggere å gå i Storbritannia når det er mer likt Norge, og mye nærmere. Jeg vil veldig gjerne dra til USA og betrygge moren min med at det går fint å ta utveksling der. På forhånd, tusen takk for svar, setter stor pris på jobben dere gjør :D

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende planer du har. Vi skjønner godt at du har lyst til å reise til USA og betrygge din mor.

Din mor mener sikkert godt, og hun har jo rett i at England er både nærmere i reisevei og kultur enn USA. USA er sånn sett et "større prosjekt" å utveksle til. Vi er ikke eksperter på å sammenligne skolesystemet. Det kan nok variere veldig mellom ulike skoler og mellom ulike universiteter i USA, men generelt så er nok fagnivået veldig høyt der, så vi tror ikke det er riktig å si at det generelt er lavt nivå på det faglige. 

Vi er ikke eksperter på hvor annerledes pensum i Norge, USA og England er. Det kan jo ha litt å si for deg i tredje klasse i Norge, hvor annerledes pensum du har hatt. 

Men. Vi tenker at du burde snakke med rådgiver på skolen din om dette så snart som mulig. Det er jo skolen din som skal godkjenne et utvekslingsår og godkjenne fagene du skal ha. Når du snakker med rådgiver, så får du se hva rådgiver tenker om USA vs England. Og hvis det er sånn at skolen din godkjenner fagene i USA, så kan du jo fortelle det til moren din. Hvis du får året godkjent som VG2, så er det jo bare opp til deg å klare å hoppe tilbake til Vg3 i Norge igjen - og det har du jo alle forutsetninger for å klare :)

Det andre vi tenker det er lurt å gjøre, er å snakke med en av organisasjonene du er interessert i utveksle gjennom! De har kjempegod innsikt i de ulike skolene og de ulike landene, og kan garantert vise både deg og moren din fordeler og ulemper med begge alternativ! Så det tenker vi er kjempelurt at du gjør :)

Vi syns det høres ut som en veldig spennende plan, og tenker at begge land er veldig spennende. Det er mange norske elever som utveksler til USA og som har kjempegode opplevelser - så vi er enige med deg at dette ikke er noe du skal avskrive. Snakk med rådgiver på skolen, og med utvekslingsorganisasjonene. Det er god plan :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer

Å søke på skole i utlandet

Student i utlandet (www.colourbox.com)

Om du skal søke på studier i utlandet er det flere ting du må huske på. Vi har laget en oversikt over det viktigste.

Les mer

College i USA

Chicago by night (Foto: Elise Grong Ruud)

Et år eller flere i utlandet kan gi deg et nytt syn på verden og livet. Leker du med tanken på å ta et utvekslingsår, kan Elises historie være nyttig å lese.

Skrevet av Elise, student i USA.

Les mer

Slik får du mest ut av ditt utvekslingsopphold!

Karlsruhe (FOTO: Jochen Mattern)

Sindre Lindheim-Minde er Erasmus-student i Tyskland. Til daglig studerer han bygg- og miljøteknikk ved NTNU i Trondheim. Dette semesteret utveksler han til anerkjente Karlsruher Institut für Technologie, bedre kjent som KIT.

Les mer

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning