Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer etter videregående?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Hva skjer etter VGS? Velger man en linje for å gå til universitetet? Er det mulig å ikke komme seg inn på universitetet? Hva er grunnen til at man ikke kommer seg inn? Hvilken linjer eller utdanningsprogrammer kan man velge etter VGS? Kan dere forklare mer isteden for å bare gi link til andre nettsider? please? Jeg forstår ikke så mye fra de nettsidene, jeg trenger en forklaring. Takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål! 

Skjønner at det kan være forvirrende å navigere seg rundt og forstå alt av info som finnes der ute. Skal prøve å forklare:)


Når du er ferdig på videregående har du flere muligheter. Alt etter hvilken linje du har gått på videregående og om du har generell studiekompetanse så kan du velge om du har lyst til å studere på universitet. De forskjellige universitetene har ulike inntakskrav (karakterene du har fått siste året på vgs) som brukes for å komme inn, det varierer fra år til år og hvilket studie du velger. Noen utdanningsprogram som for eksempel lege må man ha veldig gode karakterer for å komme inn på, der kommer dessverre ikke alle inn. Noen studier trenger man ikke ha like gode karakterer for å komme inn på. Igjen dette varierer veldig ut ifra hva du har tenkt til å studere etter videregående.

 Siden det finnes så mange ulike linjer og utdanningsprogram man kan velge etter videregående blir det litt vanskelig for meg å ramse opp alle. Men hvis du allerede har en idé om hva su ønsker å studere anbefaler jeg deg å sjekke ut denne nettsiden hos utdanning.no  her finner du oversikt over alle studier ved høgskoler og universiteter i Norge. 

 Her er litt mer info om hvordan ting funker på universitet:

Universitet

Noen studier ved universitetene gjør at du blir ferdig utdannet i et yrke. Eksempelvis kan man bli lege, tannlege, sivilingeniør, jurist eller psykolog om man studerer ved et universitet. De fleste utdanninger ved universitetene fører vanligvis fram til en kompetanse. Du får altså ikke en bestemt yrkestittel. Derimot får du en kompetanse som gjør at du kan søke mange forskjellige type jobber. 

Om undervisningen:

Ved universitetet skjer undervisningen gjerne gjennom store forelesninger med mange studenter til stede. I tillegg har man ofte seminargrupper med færre studenter. I seminargruppene diskuterer man pensum og løser oppgaver. De fleste studiene har noen obligatoriske innleveringsoppgaver i tillegg til eksamen hvert halvår, eller ved hvert avsluttet studieår. For å studere ved universitet må du være flink til å jobbe selvstendig med pensum for å lære deg fagene. Man har mindre obligatorisk oppmøte enn ved høgskolene, og man må selv dele opp det man skal lære på måter som gjør at man kommer seg gjennom pensum.

 

Det kan også være lurt å snakke rådgiveren på skolen din, han eller hun kan gi mer konkret informasjon som gjelder for akkurat deg.

 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning