Hopp til hovedinnholdet

Har tatt påbygg og studert. Kan jeg bli lærling?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har fullført barn- og ungdom VG2, men i stede for å gå ut i lærling gikk jeg påbygg for å få generell studiekompetanse. Etter det gikk jeg et årsstudium i pedagogikk. Det jeg lurer på er om jeg kan søke lærlingplass neste år, eller om det er noe man må gjøre rett etter VG2?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer.

Det er generelt vanskeligere å få lærlingplass etter at du har tatt påbygg, enn motsatt vei, å ta påbygg etter lærlingtiden. Dette er fordi når du har tatt påbygg, så har du avsluttet utdanningen din og brukt opp ungdomsretten. 

Så vidt vi vet, får lærebedrifter økonomisk støtte for å ta inn lærlinger som har ungdomsrett, mens de ikke vil få denne støtten hvis du søker lærlingplass uten ungdomsrett, som i ditt tilfelle. Derfor kan det være vanskelige å få lærlingplass. Men det behøver slett ikke bety at det er umulig! 

Vi foreslår at du kontakter rådgiver på skolen du gikk, eller fagopplæringskontoret i fylket ditt. De kan gi deg veiledning på hvordan du bør gå frem, og hvor store sjansene dine eventuelt er når du ikke har ungdomsrett. 

Så kontakt dem og hør om mulighetene dine! 

Lykke til, og bare spør oss igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning