Hopp til hovedinnholdet

Hvor kan jeg jobbe med fagbrev innen helsefag eller barn og ungdom? 

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg går helse og oppvekst og må snart søke videre på vg2. Jeg er nødt til å bestemme meg innen 1. mars. det står mellom Barn og-ungdomsarbeider eller Helsefagarbeider. Jeg har veldig lyst å velge en utdanning hvor jeg kan jobbe med f.eks. rus, spiseforstyrrelser eller egentlig rehabilitering generelt. sliter veldig med å velge.... Jeg tenker også på arbeidsmuligheten jeg har etter læretiden, hvor kan jeg jobbe med kunne et fagbrev innen helsefag eller barn og ungdom? Er det vanskelig å få seg jobb innen det feltet jeg ønsker? har hørt at de har behov for helsefagarbeider innen 2030, men jeg ønsker ikke kun å jobbe på et sykehjem. grunnen til at jeg syns dette er ekstra vanskelig er at jeg er ikke helt sikker på om jeg orker å gå på høyskole nå som jeg er veldig skolelei. Takk for svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

og takk for spennende spørsmål.

Du sier at du vurderer barne- og ungdomsarbeider elle helsefagarbeider. Hvis du er spesielt interessert i rus, spiseforestyrrelser, rehabilitering og lignende, er helsefagarbeider mest relevant.

Du spør hvor du kan jobbe etter de ulike retningene. På Utdanning.no skriver de følgende om jobbmulighetene etter helsefagarbeider:

«Helsefagarbeideren jobber i hjemmetjenesten, på sykehjem, på bo- og servicesenter, på sykehus, i rusomsorgen, innen psykiatrien, i boliger for personer med fysisk eller psyksisk funksjonsnedsettelse, ved opptrenings- og behandlingssentre, og i skolen med barn eller ungdom som har behov for ekstra hjelp.»

Det passer altså godt med intersssene du nevner.

Om barne- og ungdomarbeider står det: 

«Barne- og ungdomsarbeideren jobber på alle arenaer der barn og ungdom er. Eksempler kan være barnehager, barneparker, skoler, skolefritidsordninger, fritidsklubber, andre forbyggende tiltak og i kommunale etater.»

Det kan altså passe i noen tilfeller.

Generelt sett kan jeg si at helsefagarbeider regnes som et yrke det er lett å få jobb med. Barne- og ungdomsarbeider vet jeg mindre om, men du kan prøve å snakke med rådgiver på skolen, kanskje?

Du sier at du er usikker på om du ønsker å ta høyere utdanning. Heldigvis har du følgende rettighet: Hvis du fullfører fagbrev/svennebrev, har du rett til å ta påbygging til generell studiekompetanse når du ønsker senere i livet. 

Med andre ord kan du ta påbygg rett etter fagbrev om du er klar for mer skole, eller du kan prøve å jobbe noen år. Husk at du har flere år på å bestemme deg for dette, så du kan tenke mer på det når det nærmer seg.

Har du flere spørsmål, kan du også snakke med rådgiver på skolen. Håper svaret var til hjelp. Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning