Hopp til hovedinnholdet

Helse, skole, karakterer, penger

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg har nå et svært problem og jeg er ganske ille ute for å si det sånn.Jeg har gått fra linje til linje for å prøve å klare å bestå vidergående,men leddgikten min(og nå ME i tilegg)så klarer jeg det ikke. Har hatt bare fellesfag(-gym)i en stund men til og med dette sliter jeg med,og presset om karakterer ødelegger meg fullstendig.Jeg går i spesialklasse og der er det noen som betår vidergående uten karakterer ,så jeg visste at dette var mulig før jeg spurte om denne løsningen.Men dette hadde jeg ikke rett på,hadde for høy intelligens,hadde ikke sånne problemer som gjorde at jeg ikke hadde rett på dette.Men jeg VET at det er feil,jeg har så ekstremt med bivirkninger av medisin som gjør at jeg sliter med flere av de tingene de gjør.Nå ba de meg om å la det være som det er eller bare slutte. Som er uaktuelt.Hva gjør jeg?Kan Nav hjelpe med økonomisk sosialhjelp Om jeg må slute?Grunnen til at jeg spør her eg pga fylkeskommunen brøt aushetsplikten og gikk til rådgiveren min(samme spørsmålet

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du ikke gir deg og prøver å sjekke opp både rettigheter og hvilken hjelp du kan få. Det er forståelig at du er fortvilet når du opplever at kravene i hverdagen er høyere enn du kan klare. 

Når jeg leser det du skriver får jeg inntrykk av at du strever med flere utfordringer som påvirker hverandre. Hvor mye støtte får du hjemme? Jeg kan liste opp noe du kan prøve. Hvis det finnes et sted i kommunen der du bor hvor flere tjenester jobber sammen så kan du ta kontakt der. Noe ungdomshjelp eller noe. Ellers foreslår jeg at du tar kontakt med ulike personer og ber dem hjelpe deg med hver sitt område, så kanskje hjelpen tilsammen hjelper deg videre:

  • Fastlegen din: avklare om medisinering er OK og lage en plan for helsehjelp videre slik at helseplager får mindre betydning i hverdagen din etterhvert.
  • Be om psykisk helsehjelp i kommunen hvis du strever med vanskelige tanker og følelser. Spør helsesøster på skolen hvor du kan få en samtalepartner evnt.
  • Ring oppfølgingstjenesten i fylkeskommunen og be om en samtale med PP og OT. De jobber med tilrettelegging, spesialundervisning og oppfølging av ungdom som strever med å gjennomføre videregående skole. Si at du ikke klarer kravene på skolen nå og at du trenger hjelp til å legge en plan for hvordan du kan gjennomføre videregående opplæring.
  • Registrer deg på NAV og be om en samtale med en ungdomsrådgiver. Si at du trenger hjelp til å legge en plan for hvordan du kan klare deg selv økonomisk fremover, og hvordan du kan fullføre noe utdanning sånn at du etterhvert kan få deg en jobb du klarer og trives med.
  • Ring barneverntjenesten og be om hjelp hvis du ikke får den støtten du trenger hjemme, eller hvis du er utrygg. Du finner telefon nummer til barneverntjenesten på kommunen sine nettsider.
  • Tenk igjennom hva som er viktig for deg. Prøv å få alle som skal hjelpe deg til å forstå hva som er viktig for deg.
  • Tenk igjennom hva du kan gjøre noe med selv og hva du trenger hjelp til. Skriv gjerne ned dette og hvem som eventuelt kan hjelpe deg med hva. Trenger du mer hjelp til å finne ut av hvordan du kan sortere i dette, så kan det være lurt å snakke med helsesøster.
  • Søk kommunen om individuell plan. Se om det finnes et kontor for tjenestetildeling eller vedtakskontor i kommunen. De kan svare deg på om du kan få individuell plan.

Se også vedlagte artikler. Ikke gi deg. Du er enda ung og har mange muligheter. Lykke til videre.

 

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Reglene for fritak fra fag og vurdering

bokstaver (colourbox.com)

Lurer du på om du kan slippe sidemål, eller har du plager som gjør det vanskelig å delta i gymtimene? Her finner du reglene for fritak på videregående.

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Individuell plan

Jente tenker (colourbox.com)

Har du behov for langvarige og koordinerte tjenester fra flere instanser, kan du ha rett til en individuell plan. Du kan selv be om dette, men både kommunen og helseforetaket har plikt til å ta initiativ til å lage en individuell plan. Hvis du vil skal du få mulighet til å delta aktivt i utarbeidelsen av planen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning