Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor så jeg ikke at jeg gikk i feil retning da, og ikke før intill halveis i Vg1?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Livet mitt er helt katastrofe akkurat nå og jeg angrer som helvete på hvordan jeg var og hvordan jeg oppførte meg på Ungdomsskolen! Jeg gikk med langt hår og joggebukser i nesten hele 10. Klasse og ga fullstendig F i alt av karakterer og venner og gikk ikke på NOEN av skoleballene!! Jeg satt mye for meg selv og dret i alle rundt meg og jeg ble overtalt til å velge yrkesfag å trodde at det var bra fordi jeg kunne tjene Penger. Jeg ønsket egentlig å gå Media og kommunikasjon i én by når jeg må reise helt til en annen by for å gå på skole med en gjeng med idioten som jeg ikke engang kjenner! Mitt eneste håp nå for å komme meg ut av dette hælvete her er å søke påbygg for å ta den utdannelsen jeg ønsker og bli "gjenforent" med tidligere venner som jeg engang droppet på Ungdomsskolen. Hvorfor så jeg ikke at jeg gikk i feil retning da, og ikke før intill halveis i Vg1? Og mener dere at det er feil av foreldre og familie å påvirke barna deres til å velge feil linje på grunn av dems ønske?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 17 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Når man er blitt eldre og ser tilbake på den man var, kan det være at man ikke forstår hva det var man holdt med, akkurat som du beskriver. Men det er forskjell på å være 15 år og 17 år. Hjernen utvikles, man blir bedre kjent med seg selv, hva man ønsker og vil, og da kan man se at tidligere valg ikke var det beste. For noen kan det komme som en plutselig erkjennelse; "Hva holder jeg på med? Jeg vil ikke dette! Jeg vil noe helt annet!" Puberteten spiller også inn; følelsene svinger, man er kanskje sint, frustrert eller kanskje engstelig, og så finner man en måte å takle alt på, for eksempel med en viss klesstil, væremåte og det å isolere seg. 
Men nå vet du det! Du skisserer helt tydelige ønsker og planer for framtida, og du har heldigvis god tid til å ordne det slik at du får det slik du vil! 
Det første du kan gjøre er å snakke med rådgiver på skolen. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Du og rådgiveren, sammen med kontaktlæreren, kan lage en plan for hvordan du best mulig skal takle fagene dette vårsemesteret. Lag plan for lekser, innleveringer og gjør alt du skal. Da øker sjansen for at du kommer inn på påbygg. Kanskje kan du også bruke fritiden, ferier på å lese deg opp på det du mangler?
Det hender at foreldre og familie tror de vet hva som er best for ungdommen sin. Og det hender, kanskje oftere enn en tror, at foreldre og familien tar feil. Noen ungdommer blir voksne, og må kanskje ta en ekstra utdanning, når de har skjønt at det de valgte, eller følge seg tvunget til å velge, var feil. En trøst er at du slipper dobbelt studielån, som noen må slite med. 
Om det er feil av foreldre og familie å påvirke ungdommens valg av utdanning er et åpent spørsmål. Noen ungdommer trenger kanskje hjelp i denne prosessen. Andre får "hjelp" enten de ber om det eller ikke. Når man er 15 år har man selv rett til å velge hvilken linje og fag man skal ha på skolen. Foreldre/familie har ikke lov til å tvinge ungdommen til å velge en linje de ikke selv vil.
For at du skal få enda bedre orden på tanker og hendelser, kan du snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Benytt samme metode med utskrift/skjermbilde. Da slipper du å forklare så mye. 
Du er på vei nå til det du selv vil. Det er så bra!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg bytte utdanningsprogram på videregående?

Jente tenker seg om (colourbox.com)

Har du valgt feil linje på videregående? Fortvil ikke. Det kan være mulig å bytte, selv om skoleåret har begynt.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning