Hopp til hovedinnholdet

Hvilke studier passer for meg?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! jeg skal søke meg videre på universitet ganske snart, men jeg vet ikke ennå hva jeg vil bli. Og med tanke på at jeg skal søke om en måned eller to så begynner jeg å bli rimelig stresset. På skolen er jeg interessert i fag som gir meg mulighet til å reflekter og diskutere. Jeg er også veldig interessert i engelsk, men det er ikke et krav for meg at yrket skal være knyttet til engelsk på noen måte. Jeg går realfag, og vil heller ikke kaste bort kompetansen min ved å velge et yrke som er utelukkende samfunnsfaglig, men er villig til å velge en samfunnsfaglig retning dersom det skulle passe meg best. Har dere forslag til noen yrker som kan passe til disse, eller noen, av beskrivelsene, og/eller hvordan studie jeg burde velge? Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Vi skjønner veldig godt at du lurer, og dette er en ting som mange i din alder tenker mye på! 

Det fins så utrolig mange forskjellige yrker og studier, og ut i fra hva du beskriver så virker det som det er så mange forskjellige ting du kan passe til, og det er vanskelig for oss å peke på et studium/yrke.

Men vi har skrevet denne gode artikkelen om å velge utdanning - det kan være en god start for å få tankene i gang! 

Du skriver at du er stresset, og skal søke studie om bare noen måneder. Det skjønner vi godt. Men vi vil bare nevne at du selvfølgelig ikke "må" søke - det er mange som velger å jobbe et år eller to, eller som velger å reise først, eller gå folkehøgskole, eller andre ting. Dette er du jo klar over, men vi vil bare nevne at du ikke har dårlig tid! :)

Det er nemlig ellers et godt tips å søke på et studie du er skikkelig interessert i, føler deg flink i, og som gjør at du gleder deg til å begynne! 

Vi foreslår at du leser artikkelen vi la ved over, at du leser masse på utdanning.no, at du tar ulike interessetester - og at du snakker med rådgiver på skolen din, og gjerne lærer og foreldre og venner :)

Du kommer til å finne ut av dette etterhvert - og det blir spennende å se hva som passer best for deg :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Jeg vet jo ikke hva jeg vil bli!

Jenter tenker (colourbox.com)

Noen ganger virker det som om alle rundt deg vet hva de vil bli når de blir voksne, men faktisk er det slik at de fleste bruker lang tid på å bestemme seg for hva de vil gjøre.

Av ungdomsredaksjonen i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning