Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å få studiekompetanse på helse- og oppvekstfag?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Halo! Jeg lurer på flere ting om VGS: 1. Går det ann å studere videre etter VGs hvis man velger yrkesfag for eks. Helse og oppvekst? Hvordan? 2. Hvis man skal studere videre etter VGS, må man begynne med en gang eller kan man ta pause i noen år? 3. Er studiespesialisering vanskelig? Jeg har en snitt på 4.1. Hvordan tror dere det kommer til å gå med meg hvis jeg får det? 4. Er skoledagene på VGS lange? 5. Jeg skal velge VGS om noen dager og jeg har bare tenkt på to linjer. Jeg vet ikke det tredje. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For å kunne studere på høgskole/universitet må du ha generell studiekompetanse fra videregående skole. Det får du ved å gå et studieforberedende utdanningsprogram, men du har helt rett i at du også kan få det på alle yrkesfaglige utdanningsprogram.

Det er to alternativ for å få generell studiekompetanse på yrkesfag (jeg bruker Helse- og oppvekstfag som eksempel):

1: Først vg1 og vg2 på Helse- og oppvekstfag, deretter vg3 påbygging. Da får du generell studiekompetanse etter tre år på skole, men du får ikke yrkeskompetanse.

2: Først vg1 og vg2 på helse og oppvekstfag, deretter 2 år som lærling. Da får du yrkeskompetanse etter fire år og er kvalifisert for jobb. I tillegg får du rett til å ta vg4 påbygging etterpå. Noen tar påbygging med en gang, andre velger å jobbe en stund først.

Når du har generell studiekompetanse er du kvalifisert for å søke på høgskole/universitet, og du velger selv når du vil søke.

Med et snitt på 4,1 vil du helt sikkert klare Studiespesialisering, men tenk heller over hva du er interessert i. Uansett hva du skal søke på høgskole/universitet så er det en fordel med gode karakterer, og det er lettere å få gode karakterer i fag du er interessert i. På Studiespesialisering, som er det mest teoritunge utdanningsprogrammet, har man vanligvis 30 timer i uka, på de andre har man vanligvis 35 timer i uka.

Du er nødt til å sette opp et tredje ønske når du søker vg1, for i følge opplæringsloven har du rett på å få tilbud om ett av tre ønsker. Hvis du bare setter opp to ønsker betyr det i praksis at du sier "hva som helst" som ditt tredjeønske..

Du har mange spørsmål, så vi anbefaler at du ber om en prat med rådgiver på skolen din før søknadsfristen.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Søkt videregående skole - hva skjer nå?

Spent jente (colourbox.com)

I juli er førsteinntaket til videregående skole klart. Kommer du ikke inn der du helst vil, kan det likevel finnes muligheter. Her kan du lese om inntakene, hva du må huske på, svarfrister og ventelister.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning