Hopp til hovedinnholdet

Jeg ønsker å bli noe med ambulanse eller sykepleier, men lurer på er det sånn at jeg ikke kan bli det pga fordi jeg har noe på vandel.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei jeg vet ikke om det er riktig kategori. Jeg ønsker å bli noe med ambulanse eller sykepleier, men lurer på er det sånn at jeg ikke kan bli det pga fordi jeg har noe på vandel. Jeg har en sak der jeg slo til en annen og en annen er at jef ble tatt med narkotika. Er det sånn at jeg kan bare glemme om å bli det eller er det forsatt mulig. Om jeg kan bli det har jeg tenkt å fullføre vgs og etter det ta høyskole for å bli sykepleier. Hva er snittet for å komme seg inn på sykpleier utdanning? Tusen takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Kravet om politiattest etter helse- og omsorgstjenesteloven § 5-4 gjelder blant annet for sykepleierstudenter, som gjerne har praksisperiode(r) i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Ifølge nettsidene til Høgskolen i Oslo og Akershus, skal sykepleierstudenter levere politiattest både i forbindelse med studiestart og i forkant av at de skal ut i praksis.

Hvis du er dømt for vold kan forholdet fremgå på politiattesten. Det følger av § 5-4 at voldslovbrudd skal registreres etter reglene i politiregisterloven § 40, (ordinær politiattest). Det betyr blant annet at det vil ha betydning for om forholdet vil fremgå på politiattesten, hvilken straff du fikk og hvor gammel du var da du gjorde lovbruddet.  

Selv om du har forhold på politiattesten, er det ikke sikkert at det er umulig for deg å studere og jobbe som sykepleier. Det kan gjøres en vurdering av forholdet ditt ved opptak, hvor det vurderes alvorligheten av forholdene og hvor lang tid det er gått.

Bruk av narkotika som straffes etter legemiddelloven, skal ikke fremgå på politiattesten etter helse- og omsorgstjenesteloven.

Så vidt jeg vet er det ikke krav om politiattest ved opptak til studiet, eller ved autorisasjon som, ambulansearbeider. Jeg ser imidlertid på nettsiden ambulansearbeider at et av opptakskravene er god vandel. Du kan ta kontakt med det aktuelle studiestedet for å få et svar på dette.

 

Poenggrensene ved sykepleierstudiet varierer en del da dette studiet tilbys ved mange læresteder. Du kan finne en fullstendig oversikt over fjorårets poenggrenser i Studieoversikten.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning