Hopp til hovedinnholdet

Hvor mange universiteter kan man søke lokalt opptak hos?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har søkt tres ved uia, det er for de som ønsker å studere ingeniør men mangler matte eller fysikk. Jeg søkte gjennom lokalt opptak og kunne ha 3 ønsker. Men jeg lurer på hvor mange universiteter kan man søke lokalt opptak hos? Fordi når jeg går inn på andre universiteter og skal søke lokat opptak så kommer søknaden min fra uia automatisk, og det virker ikke som om jeg kan søke lokalt opptak hos mange universiteter. Mvh!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Det er nok riktig at det ikke er så vanlig å søke lokalt opptak på bachelorstudiet! 

De aller fleste bachelorstudier søker du gjennom Samordna Opptak, som da koordinerer søkeprosessen for søkere og universitetene. Lokalt opptak betyr at det ikke er Samordna Opptak som står for prosessen, men universitetets eget opptakssystem. 

Det er vanlig at lokalt opptak brukes til å søke mastergrad på universitetet, etter at du har tatt en bachelorgrad der - men at du søker deg inn til bachelorgraden gjennom Samordna Opptak. 

Det kan finnes noen unntak, slik det ser ut som for deg når du søker TRES. For å få en oversikt over hvor det skal søkes lokalt opptak i stedet for Samordna Opptak, kan du slå opp på utdanning.no. Hvis du går inn på en liste over utdanninger der, så vil det stå "lokalt opptak" i stedet for poenggrensen fra i fjor, på høyresiden. 

Hvordan de ulike universitetene gjør sine lokale opptak kan variere - så da bør du eventuelt spørre de aktuelle universitetene selv.

Lykke til med studiene :) 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning