Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bruke y-veien? Kan jeg bli lege?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er ei jente på 20 har gått på helsefagarbeider og er nå lærling på sykehuset er ferdig ca midten av 2019. Som ønsker å gå videre, som eks. lege, spl. .Jeg lurte egentlig på Y-veien er det fremdeles et prøveprosjekt eller ikke. og hvilke linje er det som er innenfor Y-veien? Må jeg da ta et påbygg år slik at jeg får studiekompetanse eller kan jeg gå direkte til høgskolen eller universitet etter jeg har fått fagbrevet som helsefagarbeider? Og jeg lurer på hvis jeg skal bli lege er det medisin jeg skal velge? og hvor kan jeg søke det. Tenke på stedene. Mvh Jente på 20 år.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer.

Y-veien er en mulighet, men bare innenfor noen yrker og på noen universiteter! Kort fortalt så er det aller flest muligheter innen realfag og ingeniørfag, og så vidt vi vet ingen innenfor helsefag!

Du kan lese om y-veien her, se en oversikt over universiteter med y-veien her, og se en oversikt over studier med y-veien her.

Så med fagbrev som helsefagarbeider tror vi ikke det er så mange y-veier som er relevante - så for å begynne på høgskole/universitet trenger du generell studiekompetanse! Dette får du ved å ta påbygg til generell studiekompetanse, som du har rett til å ta etter læretiden din.

De fleste utdanninger krever kun generell studiekompetanse. I helsefag gjelder dette f.eks sykepleier, vernepleier, psykolog. 

Men for å bli lege, må du studere medisin. Og medisin krever at du har tatt realfag i tillegg! Du kan se hvilke realfag her. 

Så får å søke medisinstudiet må du ta påbygg til generell studiekompetanse, i tillegg til å ta realfagene du mangler som privatist. Det er generelt veldig vanskelig å komme inn på medisinstudiet, som du kan lese om her.

Så, vi håper vi svarte på spørsmålet ditt. Spør oss gjerne igjen senere :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning