Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg velge spansk eller fransk på videregående?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg skal nå søke VGs og dermed må jeg velge et fremmedspråk. Jeg har hatt spansk på ungdomsskolen og hatt karakter 6 i det, men jeg har hørt at hvis du allerede har hatt spansk på ungdomsskolen blir det veldig vanskelig på VGs. Så derfor tenkte jeg å ta fransk i stedet... men jeg er fortsatt veldig usikker. Har dere noen tips.?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette.

Det kommer litt an på hva du mener med vanskelig! Når du allerede har hatt spansk på ungdomsskolen, vil du begynne i det som heter nivå 2 i spansk på videregående. Dette er nivået for deg som har hatt spansk før! Du vil da ha nivå 2 i Vg1 og Vg2, og kan velge deg om du vil ha nivå 3 siste året ditt!

Hvis du velger et annet språk som du ikke har hatt før, begynner du på nivå 1. Dette er nivået for deg som ikke har hatt språket før. Så går du til nivå 2 i andre klasse. Siden du har hatt språk på ungdomsskolen, kan du velge om du vil ha språk eller ikke i tredje klasse.

Det er ikke så lett for oss å si hvor vanskelig det er. Nivå 2 krever at du har hatt språket før, men det har du jo hatt. Vi ville tenkt at hvis du trivdes med spansken på ungdomsskolen, så er det store sjanser for at du er på riktig nivå før spansk på videregående.

Hvis du derimot er veldig interessert i å lære et annet språk enn spansk, så har du jo muligheten til det! 

Vi ville snakket med læreren din, foreldrene dine og kanskje rådgiveren din om dette! Særlig spansklæreren din kan gi deg tilbakemelding om hvordan nivået ditt er, og hvordan det vil bli på videregående. Det er jo ikke sikkert at det er så lett å lære et nytt språk heller. Vi ville valgt det språket du er mest interessert i å lære :) Og hvis du trivdes godt med spansken på ungdomsskolen, ville vi tenkt at du var klar for nivået på videregående. Men snakk med lærer og foreldre om dette! 

Lykke til med valget ditt, spør oss gjerne igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Videregående opplæring

Her har vi samlet informasjon til deg som snart skal søke videregående for første gang, informasjon til deg som allerede går på videregående skole, og nyttige tips til deg som er lærling i bedrift:Dette og mye mer finner du på ung.no/utdanning/vidutd

Les mer

Språkvalg på ungdomsskolen

koffert med flagg (colourbox.com)

På ungdomsskolen kan du velge mellom fremmedspråk, norsk/samisk fordypning eller engelsk fordypning. Her finner du informasjon om alternativene, og hvilke konsekvenser valget gir senere.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning