Hopp til hovedinnholdet

Hvilke fag må jeg ha?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vil følge drømmen min om å bli veterinær etter at jeg fant ut at jeg ikke kunne tenkt meg noe annet. Jeg skal derfor ta videregående på nytt for å ta de fagene jeg trenger. Mitt spørsmål er: Hvilken matte og kjemi må jeg ha? 1R eller 1S og 2S? Må jeg ha Kjemi 1 og 2? Også lurer jeg på om det kunne vært lurt å ta Fysikk og Biologi i tillegg til kjemi og matte. Hva tenker dere?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Opptakskravet for å søke på veterinærutdanning er generell studiekompetanse med realfagene R1 (eller S1+S2) og KJE1+KJE2. Veterinærstudiet tar 5,5 til 6 år.

Studiet er veldig populært, så for å bli veterinær krever det at du har toppkarakterer. Du kan lese mer om poengberegning i artiklene nedenfor.

Hvis du allerede har generell studiekompetanse mangler du bare de nevnte realfagene for å være kvalifisert for å søke. Det er mulig å ta realfagene etter VGS, som privatist på egen hånd eller ved å kjøpe opplæring gjennom private tilbud, eller gjennom realfagskurs på høgskole/universitet.

Siden du tar realfagene etter VGS kan du ikke konkurrere i kvote for førstegangsvitnemål, kun i ordinær kvote. Du kan lese mer om det også i en artikkel nedenfor.

Det er også mulig å ta veterinærutdanning i utlandet. Du finner utfyllende informasjon om dette på hjemmesiden til ANSA, som er en interesseorganisasjon for norske studenter i utlandet.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning