Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få IV etter juks?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, I dag fikk jeg vite at jeg ble tatt for "fusk" på Geofag-tentamenen som var for to dager siden. Ellers i faget har jeg møtt opp på alle prøver og fått karakterene: -3, 3, -5, -5. På tentamen fikk jeg, grunnet fusk, IV. Læreren har lagt fram konsekvensene for fusk, og for lojalitetsbruddet mellom lærer og elev; "dette er ikke bare en ripe i lakken i troverdigheten din, men en bulk" Betingelsene er: 1: Prøven blir ikke vurdert. 2: Du får nedsatt Ordenkarakter. 3: Han skulle vurdere om jeg i det hele tatt fikk karakter i faget. Spørsmål: 1: Har lærer nok grunnlag til å stryke meg i faget med tanke på at jeg har møtt opp og fått karakter på alle vurderinger (unntatt tentamen) 2: Hvilke andre konsekvenser kan du se for deg at dette kan ha for meg (jeg har allerede fått sommerjobb) 3: Har læreren lov til å ta juksing like personlig som han gjorde det? (Henviser til sitat i 2. avsnitt) 4: Bør jeg gjøre noe konkret i denne situasjonen? (Ex. snakke med rektor?)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet. Det er vanlig at elever som jukser får IV på tentamen. Du risikerer i verste fall å ikke ha nok vurderingsgrunnlag i faget. Dette er det læreren som bestemmer. Du skal få varsel først. Snakk gjerne med rektor om du har spørsmål om dette har gått riktig for seg.

Jeg anbefaler at du tilbyr deg å ta en tentamen eller levere en ekstra oppgave slik at du får karakter.

Hvis du får IV i standpunkt, har du klagerett.

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Jukser du på skolen?

Jukselapp (www.colourbox.com)

Har du tatt snarveier og jukset på en prøve eller en eksamen før? Har du funnet en god setning og skrevet den som din egen på en innlevering? Dette er ikke lov i skolen, og kan ha alvorlige konsekvenser.

Les mer

Slik klager du på karakteren

Tall 1-3 tegnet i sanden (colourbox.com)

Misfornøyd med en karakter? Husk at du kan klage på både standpunktkarakterer og eksamenskarakterer. Hvilke frister gjelder og hvordan skal du gå fram?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning