Hopp til hovedinnholdet

Hvis man velger å fordype seg i realfag på videregående (linje studiespesialisering) kan man velge om man skal ha biologi, kjemi eller fysikk, eller skal man ha alt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Hvis man velger å fordype seg i realfag på videregående (linje studiespesialisering) kan man velge om man skal ha biologi, kjemi eller fysikk, eller skal man ha alt? Matematikk må man vel ha uansett (?) men bare lurer om jeg for eksempel kan velge bort fysikk i og med at jeg syns det er ganske vanskelig og avansert.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har begynt å tenke på dette allerede!

Du har forstått det riktig: Hvis du skal ta realfag er det en selvfølge å ha enten S-matte eller R-matte. Du kan lese mer om matematikkvalg i artikkelen nedenfor. Du har også rett i at du ikke trenger å velge alle realfagene, du kan for eksempel velge bort fysikk.

Generelt kan vi si at på Studiespesialisering er tommelfingerregelen at du skal velge tre programfag + matematikk på vg2, og tre programfag på vg3. Blant alle programfagene du velger må du ha minst 2 fordypninger innen samme programområde (enten innen realfag eller innen språk/samfunnsfag/økonomi) for å få et godkjent vitnemål.

Du kan for eksempel velge å fordype deg i matematikk og i kjemi. Resten kan velges fritt fra alle de studieforberedende utdanningsprogrammene.

Håper det var til hjelp.
Lykke til med valgene dine etter hvert.

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Matematikk i videregående opplæring – hva skal du velge?

Hva skal jeg velge - mattmatikk (colourbox.com)

T, P, R, S-matte, programfag og fellesfag – det kan være vrient å velge riktig vei i mattejungelen. Vi gir deg noen tips til å hjelpe deg å velge riktig!

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning