Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg politijurist?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er veldig bekymret for framtiden min.. tenker på det ofte. Jeg har veldig lyst å bli politijurist, men jeg føler ikke meg god nok for å bli det. Det er virkelig noe jeg drømmer om. Men jeg har funnet en god del info på utdanning.no, men jeg lurer på om du kan hjelpe meg med å finne ut enda mer om det. Jeg vil vite hvorfor kvinner som blir utdannet politijurist, får mindre i lønn enn hva menn får. Og kan du forklare meg på en forenklet måte hva yrket egentlig går ut på? Og hva slags snitt må man ha for dette yrket? Og hvilken vei burde jeg gå etter vidergående, hva slags muligheter har jeg? Forstår meg ikke på årsstudium, bachelor og mastergrad. Er lønnen verdt den harde jobben? Tusen takk på forhånd!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Vi skjønner at du er bekymret og tenker på fremtiden din, men det er jo veldig positivt at du er i gang med å se på interessante yrker! Og du har dessuten god tid og mange muligheter til å finne din vei i yrkeslivet.

Vi begynner i motsatt ende av spørsmålene dine. For å kunne bli politijurist, må du først ha tatt en mastergrad i rettsvitenskap. Dette er samme studiet man tar for å bli advokat, og det tar 5 år til sammen. Det beste er å forsøke å komme direkte inn på masterutdanningen i rettsvitenskap i enten Oslo, Bergen eller Trondheim. Og snittet for å komme inn med førstegangsvitnemål ved forrige inntak, var mellom 51,4 og 54,2. 

Å bli politjurist eller politadvokat er en spennende, utfordrende og popular karrierevei for de som er utdannet jurister. Det er langt færre politiadvokat-stillinger enn søkere, så det kan være vanskelig å få jobb. Derfor er det viktig at du også er interessert i juss og å kunne jobbe som advokat generelt - hvis du kun vil bli politijurist, så er jo konkurransen veldig stor. Så vi tror det er bra at du er interessert i juss og rettsvitenskap generelt hvis du søker utdanningen :)

Vi kan ikke forklare stillingen så veldig mye bedre enn de gjør på f.eks utdanning.no tror vi, og vi kjenner jo heller ikke alle arbeidsoppgavene og hvordan jobben er. Utdanning.no skriver, som du sikkert har sett:

Som politijurist er du utdannet jurist, og arbeider for politi- og påtalemyndigheten. En politijurist har i tillegg til politimyndighet også påtalemyndighet, det vil si rett til å reise tiltale i en straffesak. 

Hovedoppgaven er å være etterforskningsleder, ha ansvar for straffesaker og føre straffesaker for tingrett og lagmannsrett. Det er politijuristen som vurderer om en sak skal tas til retten eller ikke. Politijurister er ledere, og deres avgjørelser kan ikke overprøves av andre i politiet. Politijurister tar del i vaktordninger for påtalemyndigheten i politiet, såkalt jourvakt. Som jourhavende tar du beslutninger om tvangsmiddelbruk, som for eksempel pågripelser og ransaking. 

Vi kan ikke gi deg et konkret svar på hvorfor lønnsstatisitikken på utdanning.no viser lavere lønn for kvinner enn menn. Men man har ikke lov til å gi ulik lønn basert på kjønn, så i de fleste tilfeller vil det som slår ut på statistikkene være at kvinner har jobbet mer deltid, hatt permisjon, jobbet mindre overtid og den type ting. Du har i alle fall alle muligheter til å tjene mye, og like mye som mennene, så det er ingenting som vil holde deg tilbake lønnsmessig ved at du er kvinne :)

Men svaret er at for å bli politijurist må du først bli jurist, og den beste veien er å gå en 5 år lang mastergrad i rettsvitenskap. Å jobbe i politiet er populært for advokater, så du må få gode karakterer på studiet og være veldig motivert. Siden det er konkurranse om stillingene, er det en stor fordel om du er interessert i å bli advokat generelt, og interessert i juss og rettsvitenskap som karrierevei! 

Om strevet er verdt den høye lønnen, er også vanskelig å svare på. Hvis du er ordentlig interessert i både studiet og jobben, vil det kanskje ikke føles som strev. Det er en god strategi å finne noe du syns er spennende og interessant - og så blir det en avveining hvor viktig lønn er for deg og hvor mye arbeid du vil legge i yrkeskarrieren din.

Vi skjønner at du tenker mye på dette. Du har fremdeles tid på å finne din vei i yrkeslivet, om det enten er denne veien eller en annen. Vi anbefaler deg uansett å snakke med rådgiver på skolen din om dette, i tillegg til foreldre, venner eller en lærer du har god kontakt med. Du kommer til å finne ut hva som er best for deg :)

Lykke til, og spør oss gjerne igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning