Hopp til hovedinnholdet

Er lærling ,men angrer på valget. Hva bør jeg gjøre?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei Eg holder på med mitt første år som lærling i anleggsmaskinførerfaget men føler at eg tok en skikkelig skivebom på utdanningsvalget mitt. Det er da sann at eg undersøker muligheten om eg fortsatt har ungdomsrett(og rett til omvalg) om eg velger å fullføre læretida og ikkje ta fagbrev eller terminere lærekontrakten før det har godt eit år og heller søke på den aktuelle utdanningslinjen neste år. Eg har gjort litt «research» på egen hånd og på Vilbli.no står det følgjande «Du kan ikke gjøre omvalg etter fullført treårig videregående opplæring i skole eller avlagt fag-/svenneprøve.» https://www.vilbli.no/nb/nb/no/rett-til-omvalg/a/025471 Har eg fortsatt ungdomsrett vist eg fullfører lærekontrakten men ikkje tar fagbrev? Eller må eg avbryte lærekontrakten før det har gått eit år for å beholde ungdomsretten min? Eg kommer nok til å kontakte fylkeskommunen og opplæringskontoret men vil først berre få nokken nokke «profesjonelle tips» Mvh En lei anleggslærling

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!
Tenker du å ta et helt nytt utdanningsprogram eller ta en annen retning innen lærlingeordningen?
Du har rett til å ta et omvalg etter vg1. Med en god begrunnelse, kan fylkeskommunen godkjenne et omvalg på vg2.
Jo flere år du bruker, så går det utover ungdomsretten din. Hvis du ikke har ungdomsrett, kommer du bakerst i køen på skoleplass.
Du må ta kontakt med fylkeskommunen. De vil se på skolehistorien din og kan med sikkerhet fortelle deg de mulighetene du har.
 
Lykke til videre!
 
 
Rådgiver for videregående skole

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning