Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli bedre i matematikk og på tentamen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vet ikke om det var riktig tema, men jeg prøver likevel. Vi er i den perioden når vi har tentamener. Jeg går i 9. klasse, og er ikke så flink i matte og jeg gruer meg veldig til mattetentamen. Jeg forberedte meg veldig godt med pappa i fjord og jeg følte at det gikk kjempebra, men jeg fikk 3-. Jeg vet ikke hvordan jeg kan forberede meg slik at jeg kan få bedre karakter. Har dere noen tips til hvordan jeg kan klare å huske matteformler og sånne ting? Hilsen Bekymret 9. klassing.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du er motivert for å gjøre det bedre på mattetentamen. Men det er også helt naturlig å være nervøs og bekymret. Husk også at karakter 3 ikke er en svært dårlig karakter, selv om jeg forstår at du ønsker å gjøre det bedre. Det er et par ting du kan forsøke å gjøre. Matematikk er i stor grad et mengdetreningsfag, og du må regne og løse oppgaver mye og ofte for å bli stødig og sikker i faget. Skippertaksmetoden fungerer dårlig i matte, så det er jevn innsats gjennom hele året som gjelder her. Husk dette til neste år! Men nå som du er i tentamenstida kan du be om å få tidligere oppgavesett som du kan jobbe med. Ikke se på fasiten før du virkelig har prøvd, og prøv å lete deg fram til løsninger på egen hånd, uten hjelp utenfra. Se på filmer på YouTube hvor matematiske begrep, formler osv forklares. For å huske de er det veldig lurt å si ting høyt for deg selv. Da blir hjernen aktivert på en annen måte. Gjenta for eksempel for deg selv Pythagoras' setning "hypotenus i andre er lik katet i andre pluss katet i andre", og bruk så denne formelen i en oppgave. Da vil hjernen koble denne typen kunnskap og strategier til nettopp denne formelen.

Se også på artikkelen nedenfor om tips for å mestre matte. Lykke til på tentamen!

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ti tips for å mestre matte

Løser matteoppgaver i kladdebok (www.colourbox.com)

Sliter du med matteleksene? Opplever du at vanskelige oppgaver gjør deg mindre motivert? ENT3R jobber med å få elever til å velge realfag. Her kan du lese om deres tilbud og tips til å mestre matematikk.

Les mer

Matematikkvansker eller dyskalkuli?

Kalkulator, blyant og ei skriveblokk med noen regnestykker (algebra). (www.colourbox.com)

Sliter du veldig med matematikken? Da kan du ha matematikkvansker eller dyskalkuli, og det er hjelp å få.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning