Hopp til hovedinnholdet

Hvor bør jeg studere, Bergen eller Oslo?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg ønsker å studere klinisk ernæring. Det kan man gjøre i Oslo og Bergen. I Oslo er det 5årig master og i bergen bachelor+master. I Bergen er mange av vennene mine og var der jeg ville opprinnelig. Det var mye pga venner og fordi Oslo er hjemstedet mitt. Har hatt det tøft i oppveksten så Oslo oppleves som et fengsel. Samtidig har jeg nettopp fått høre at faren min har kreft så vil samtidig bli igjen i Oslo. Jeg sitter fast og trenger råd for hva som kunne vært best for meg og min familie Kunne også vært fint med hjelp i forhold til om selve utdanningen er forskjellig og vil gi en sterkere utdannelse et av stedene? Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for spørsmålet ditt! 

Her skjønner vi at du har et vanskelig valg, og at du har fått mye å tenke på og flere hensyn å ta. 

Når det kommer til hvilken utdanning som vil være best for deg, så er det ingen større forskjeller på utdannelsen i Bergen eller Oslo. Begge fører til at du vil kunne få en autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog.

Så sånn sett kan du tenke mindre på "faglige" argumenter for den ene aller andre by, være trygg på at begge utdanningene er gode, og heller fokusere på hva som vil være best løsning for deg, ditt liv og din familie.

Vi kjenner deg jo ikke, og vi kjenner jo heller ikke hele situasjonen din, og kan bare gi begrensede råd. Og vi anbefaler også at du snakker godt med familien din om dette. 

Du har flere hensyn her, både hensyn til deg selv, som skriver at du ikke har trivdes i Oslo. Men også hensynet at du har lyst til å være nær din syke far, som vi forstår veldig godt. 

Prøv å kjenn inne i deg hva du ville vært mest interessert i hvis hensynet kun var deg selv - ville du kunne ha trivdes i Oslo, med et helt nytt miljø og helt nytt studie, eller ville Bergen vært et soleklart valg? Snakk også godt med familien din - hvis det er slik at du er i Bergen, hvor ofte ville du fått tid til å komme hjem til Oslo? Kunne familien din hjulpet deg med å komme oftere til Oslo?

Vi kan ikke velge for deg selvfølgelig, men tenker at du ikke skal tenke for mye på hvilket av studiene som er best, men hvilket av studiene som er best for deg og familien din. 

Det høres ut som at det ville vært godt å få en samtale eller veiledning rundt dette valget også, som du skriver. Vi vet at UngInfo i Oslo er flinke, gratis og kan gi deg en god samtale om dette. Vi legger også ved en artikkel under svaret med andre du kan kontakte for å snakke.

Vi håper og tror du finner ut av hva som er best for deg og familien din, og at dere snakker godt sammen om hvordan det vil bli. Vi ønsker deg veldig lykke til, bare spør oss igjen :)

 

 

Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer

Jeg vil snakke med noen for å dele tankene mine

Nervøs dame (colourbox.com)

Noen ganger er det vært fint å kunne snakke med noen andre enn venner. Det finnes voksne som har tid til å lytte.

Les mer

Sidetmedord.no - skriv om hvordan du har det

(Foto: H. Naibaho, Unsplash.com)

Mange synes det er lettere å skrive enn å snakke om det som er vanskelig. Skriv til Sidetmedord.no og få svar fra voksne veiledere eller andre unge.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning