Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg personalrådgiver/HR-rådgiver?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har veldig lyst til og bli HR-leder, eller jobbe innen HR da. Men hva er forskjellen mellom personalsjef og personalrådgiver? Leste om begge to på utdanning.no men skjønte ikke forskjellen. Og hvorfor kalles de ikke HR-leder eller hva jeg skal si. Men er det sånn at jeg må ta utdanning innen økonomi og administrasjomon også jobbe noen år i firmaet også får jeg kanskje muligheten til og jobbe i HR avdeling etter noen år? Fordi jeg vil ta bacheloren ´´HR og personalledelse'' på kristiania. Kan jeg gå den også begynne og jobbe rett på HR avdeling? Og en ting til, kan jeg ta nettstudie ''HR ledelse'' fra NKI nettstudier på 6 måneder? Eller er den kun til de som allerede jobber som HR-leder?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende planer du har.

Vi har ikke ekspert-innsikt i denne bransjen, men kan gi litt informasjon. Så vidt vi vet er forskjellen på en personalsjef og en personalrådgiver gjerne at personalrådgiveren jobber under personalsjefen, som er sjefen for hele avdelingen. Det er litt forskjell hvordan dette er lagt opp, og det kommer an på hvor stor bedriften er og hvordan type bedrift det er. En personalsjef skal gjerne ha mange års erfaring fra lignende arbeid, mens en nyutdannet fort kan få jobb personalrådgiver, med personalsjefen som sjef.    

Disse begrepene brukes litt om hverandre med begrep som HR-rådgiver og HR-leder. Store selskaper kan gjerne ha en stor HR-avdeling/personalavdeling, mens mindre selskaper kan ha en veldig liten. 

Det er en vanlig bakgrunn å ha studert noe innen økonomi/administrasjon for å få jobb som HR-rådgiver/personalrådgiver, gjerne kombinert med kortere kurs eller etterutdanning som er spesifikt om HR/organisasjonsledelse. 

Nå høres jo bachelorgraden du har sett deg ut veldig relevant, og vi vil tro det er en god bakgrunn for å søke jobb innen HR/personalrådgivning. Likevel tenker vi det er bra om du kontakter studiekonsulent ved lærestedet og spør dem - de kjenner bransjen godt og kan gi deg et godt svar på hvilke muligheter du har etter utdanningen! 

Nå kjenner vi ikke til nettstudet på 6 mnd som du nevner, men vi tror nok at det er ment som et fint supplement til en annen relevant utdanning, og at det vil være vanskelig å få seg jobb kun med 6 mnd kurs. Din beste mulighet er nok å ta en bachelor innen økonomi og administrasjon, eller mer direkte bachelor innen HR- organisajson- og personalrådgivning.

Vi anbefaler at du leser godt på nettsidene til lærestedene du er interessert i, og tar kontakt med studiekonsulent hvis du lurer på mer! De har bedre oversikt enn oss :)

Lykke til, og spør oss gjerne igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning