Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli ambulansearbeider etter fullført vgs?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei jeg er utdannet barne og ungdomsarbeider, tatt da vg 1 helse og sosial/oppvekst og vg2 barne og ungdomsarbeider. deretter 2år lærling. Men jeg har blitt lei og ønsker og gjøre noe annet, noe jeg skulle ha gjort fra starten av. men valgte bort pga at jeg ikke var i fysisk form til det. Jeg vil nå bli ambulansearbeider. kan jeg bli det? hvordan går jeg frem? jeg har jo fagbrev fra før, regner med og måtte betale for en evt gjennomgang av ny vidregående år. hvor kan jeg finne info? hva gjør jeg? har jeg krav på støtte fra lånekassa evt ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålene dine! Spennende at du vil bli ambulansearbeider

Ambulansearbeider er en yrkesfaglig utdanning på videregående, og du har rett i at det vil bli vanskelig å skulle ta en hel videregående utdanning på nytt, for når du har fullført videregående har du brukt opp ungdomsretten din som gir deg rett til plass på videregående skole, så du stiller i praksis bakerst i køen for å få plass. 

Det er kanskje ikke helt umulig, men vi kan se for oss at det er vanskelig, for ambulansearbeider er et populært utdanningsprogram med begrensede plasser. Så vi tror det vil være vanskelig å ta videregående på nytt, men ta gjerne kontakt med et av lærestedene som tilbyr ambulansefag, eller spør Inntakskontoret i fylket ditt. Sjekk også ut muligheten for å ta fagene som privatist. 

Men: En kanskje bedre vei for deg, som også kan gi deg muligheten til å jobbe som ambulansearbeider, er å studere noe tilsvarende på høgskolen i Oslo og Akershus, det heter Prehospitalt arbeid - paramedic, da trenger du først generell studiekompetanse fra videregående skole.

Etter fullført yrkesfag har du rett til å ta påbygg til generell studiekompetanse, som vil gi deg generell studiekompetanse så du kan søke Paramedic-utdanningen. 

En annen siste variant som kan være mulig, er å ta utdanning som sykepleier, få relevant erfaring og ta etterutdanning innen paramedic.

Så, det er altså litt komplisert å bli ambulansearbeider etter at du har fullført videregående. Vi tror at din beste sjanse er å ta høyere utdanning innen paramedic. Men snakk gjerne med læresteder og Inntakskontor. 

Lykke til, bare spør oss igjen :)

Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning