Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg gå videre til Vg3 med IV i flere fag?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har legeerklæring som går på fysisk og psykisk helse. Denne gjør at alt fraværet mitt blir godkjent, og at jeg egt. Skal ha tilretteleggelse for virderingsgrunnlag. Tilretteleggelsen har vært dårlig dette skoleåret. Jeg har fått beskjed om at jeg ikke kan flyttes til VG3 pga. IV i mer enn et fag. Kan jeg søke om å ta opp mer enn et fag på grunnlag av legeerklæringa? Evt. Andre løsninger som «sommerskole» eller lignende?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet. Så kjedelig å høre at tilretteleggingen har vært dårlig dette skoleåret. 

Vurderingsgrunnlag
Når du leverer legeerklærling, teller fraværet ikke på fraværsgrensen. Likevel er lærerne avhengig av å ha nok vurderinger for å kunne sette karakter. 

Å komme inn på Vg3
Vanligvis må du ha bestått i alle fag for å komme inn på Vg3. Fylkeskommunen kan gjøre unntak og ta deg inn likevel, f. eks. hvis du bare mangler en karakter. Dette står i forskrift til opplæringsloven § 6-37.

Privatist
Hvis du ikke kommer inn, må du ta fagene du mangler som privatist. Du vil da kunne søke deg inn til Vg3 neste år. 

Utvidet tid
Noen får utvidet tid på videregående. Det vil si at de kan spre fagene utover ett eller to år ekstra hvis de trenger det på grunn av sykdom eller lærevansker. Da må man ha vedtak fra PPT først.

Du kan gjerne sjekke med fylkeskommunen om det finnes andre alternativer, f. eks. sommerskole, slik du skriver. Ta også en prat med rådgiveren på skolen din. 

 

Lykke til!

Hilsen

Elev- og lærlingombudet i Oslo

i samarbeid med Ung.no

Finn ditt Elev- og lærlingombud på elevombudene.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning