Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta fagprøve etter 5 år?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei jeg har nå fullført (ikke bestått) VGS, mangler 1 språkfag for og bestå vgs. jeg jobber nå fast som verditransportør, og vurderer å ta fagprøven som vekter når jeg har jobbet som dette, jeg har hørt dette er mulig men jeg vet ikke hvordan og om jeg må da bestå siste språkfaget før jeg får gjøre dette. er det noe jeg må for eksempel begynne og dokumentere nå, for og ta fagbrevsprøven om når jeg har jobbet 4-5 år, og er dette i totale timer aka at jeg må jobbe i 10år vis jeg har 50% stilling (vis vi ikke tar hensyn til for eksempel overtid og ekstra dager) eller kan jeg da fortsatt ta prøven vis jeg har jobbet aktivt i 5 år mvh gutt 20

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis du fullfører det siste språkfaget du mangler vil du få et vitnemål med generell studiekompetanse. Du trenger ikke å ta dette faget for å oppnå yrkeskompetanse som vekter.

Utdanningen for å bli vekter er i utgangspunktet et fireårig løp i videregående opplæring, 2 år på skole på Service- og samferdsel og 2 år som lærling. Du mangler programfagene fra vg1 og vg2 for å være kvalifisert for å bli lærling etter denne ordningen. Alle fellesfag har du fra før.

Et annet alternativ er å ta fagbrev etter praksiskandidatordningen, og det er den ordningen du beskriver. Det får du ved å jobbe innen fagfeltet, istedenfor skole/lære. Det er en aktuell ordning for deg siden du har skaffet deg relevant jobb. Kravet for å melde seg opp til fagprøve etter denne ordningen er at du først må dokumentere 5 års relevant og allsidig praksis fra fagfeltet og i tillegg bestå en teoretisk eksamen på Vg3 nivå (praksiskandidateksamen. Praksisen må være relevant for læreplanen i faget. Med 5 år menes nok timer som til sammen tilsvarer 5 år fulltid. Det trenger ikke være fast jobb, så hvis du har 50% stilling, men jobber ekstra, så vil alt telle med.

Det er også mulig å være lærling med full opplæring i bedrift, hvis arbeidsgiveren din er interessert i det. Da blir læretida forlenget fra 2 år til totalt ca. 3,5 år, for å erstatte de programfagene du mangler. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på det grunnlaget.

Sjekk gjerne om det er et Karrieresenter i nærheten av hjemstedet ditt, hvor du kan få veiledning om de alternativer som finnes.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning