Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 23 år. Har jeg ungdomsrett?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 23år. Jeg skal starte vg3 i år og jeg fikk beskjed fra skolen min at jeg ikke har ungdomsrett lenger men jeg fyller 24-åringen neste år april, så jeg lurer på om dere kan hjelpe meg med å forklare om jeg har rett til skole eller ikke.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei! Tusen takk for ditt spørsmål. 

Jeg skjønner godt at du lurer på dette, disse reglene kan være forvirrende. 

I praksis er ungdomsrett = rett til videregående opplæring. En reglene for ungdomsrett er at retten må brukes senest innen det året du fyller 24 år. 

Siden du er 23 år, kan det hende du har mistet retten på bakgrunn av noe annet enn alder. 

Har du byttet utdanningsprogram flere ganger? Du har rett til å bytte utdanningsprogram underveis, men bare en gang. Da får du utvidet ungdomsretten så du kan fullføre det du byttet til.

Har du fullført et annet utdanningsprogram tidligere? Du har bare rett til å fullføre videregående opplæring én gang. Når du har fullført på et utdanningsprogram, har du altså ikke lenger rett til plass i videregående.

Hvis du fortsatt mener at du har ungdomsrett vil jeg anbefale deg å ta kontakt med skolen og henvise til reglene. Da kan du f.eks henvise til artikkelen om ungdomrett (lovfestet rett for ungdom) som ligger på vilbli.no

Hvis det viser seg at du ikke har ungdomsrett, vil du få noe som heter voksenrett når du fyller 25 år. 

Alle som har fullført grunnskole, men som ikke har fullført videregående opplæring som ungdom, har rett til videregående opplæring fra og med det året de fyller 25 år (voksenrett).

Fylkene kan ha ulike regler for søking, inntak og organisering av voksenopplæringen. Ta derfor kontakt med voksenopplæringen i din fylkeskommune for nærmere informasjon om hvordan det er der du bor.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning