Hopp til hovedinnholdet

Må jeg betale tilbake lønnen hvis jeg slutter som lærling?

Jente 19 år
 

Spørsmål

hei, jeg skal være lærling i barnehage nå men har allerede bestemt meg for å slutte etter 1 år. fordi jeg vil studere heller. det jeg lurer på er om hvis jeg jobber i f.eks 8 måneder også slutter som lærling, betyr det da at jeg må betale tilbake alle pengene/lønna jeg har fått?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Ja, du har muligheten til å slutte som lærling, og du trenger ikke å betale tilbake pengene du har fått! Dette er lønn for arbeidet du har lagt ned, og er dine. 

Vi anbefaler likevel at du ber om en samtale med veileder i opplæringskontoret fagopplæringen før du bestemmer deg for å avbryte læretida. Det å avbryte kan gi noen konsekvenser som du bør få nærmere informasjon om. 

Hvis du bestemmer deg for å gå vg3 påbygging neste år søker du gjennom vigo innen 1.mars, på samme måte som du har søkt vgs før.Når du har gått vg3 påbygging har du brukt opp ungdomsretten din. Det gjør det mer krevende å finne læreplass etterpå, hvis du skulle ombestemme deg og ønske det likevel. Du har også rett til å ta påbygging etter du har fullført læretiden, som du sikkert vet.

Så vi anbefaler at du snakker med veileder om dette uansett - men du trenger ikke bekymre deg for at du må betale tilbake penger, det trenger du ikke :)

Lykke til med valgene dine! Les gjerne artiklene vi legger ved under svaret.

 

Hilsen René,

Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning