Hopp til hovedinnholdet

Lyst til å slutte som sykepleier

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går for tiden på sykepleie, jeg søkte meg inn på dette studiet fordi jeg ikke visste hva jeg ville bli. Etter et år i dette studiet har jeg funnet ut at å bli sykepleier ikke er riktig yrkesretning for meg. Jeg liker å være kreativ, og bruke fantasien min til å lage ting, og dette er noe jeg savner veldig mye. Jeg vurderer derfor å slutte, og ta et år hvor jeg bare jobber og søker meg inn på noe annet til våren. Jeg lurer derfor på; er dette dumt å gjøre? Jeg trives rett og slett ikke i praksis som sykepleier. Men hver gang jeg snakker med familie om det så spiller de på samvittigheten min og sier at "vi trenger sykepleiere". Det er tross alt min fremtid, og jeg orker ikke jobbe innenfor noe jeg ikke vil bli. Har dere noen tips? I tillegg så tør jeg ikke fortelle det til en jeg kjenner på studiet, fordi jeg er redd hun blir sur for å ikke ha sagt noe føre. synes dette er så sykt vanskelig, og jeg føler jeg har ødelagt for meg selv

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Her skjønner vi at du har mye å tenke på og mye å ta hensyn til. Det er fint at du skriver inn til oss! 

Det med å velge yrkesvei er aldri helt enkelt, og mange oppdager underveis at de har valgt feil eller får lyst til å gjøre andre ting. Dette er helt fint, og ikke uvanlig - man vet jo ikke alltid hva man passer best til før man har prøvd. Yrkeslivet er også såpass langt, og mulighetene såpass mange, at man har tid og mulighet til å prøve å feile. 

Vi kjenner jo ikke familien din, og de vil deg nok sannsynligvis vel med sine råd. Samtidig formulerer du deg veldig godt selv - det er tross alt din fremtid, og det er du som skal stå opp hver dag til studie/jobb, ikke de. Du er helt nødt til å føle motivasjon eller mening i denne hverdagen, og du er i din fulle rett til å forme denne hverdagen helt selv. 

Det er riktig at samfunnet trenger sykepleiere, men det er også riktig at samfunnet trenger arbeidere som er motiverte og på rett plass i sin jobb - og det vil være gjeldende for deg også. Du skylder ikke samfunnet å bli sykepleier hvis du ikke vil - du skylder deg selv å gjøre noe du kan være fornøyd med og har bestemt selv. Det vil komme samfunnet til gode også. 

Nå vet vi jo ikke hvorvidt det kan endre seg for deg, om sykepleien kan vise seg å bli mer motiverende etterhvert eller ikke. Hadde du hatt veldig kort tid i igjen på studiet, kunne man jo argumentert for at det ville være verdt å fullføre for å få graden og muligheten til å jobbe som sykepleier. Samtidig - slik vi forstår det har du gått ett år, og virker veldig klar for å prøve noe annet. Da høres det ut som en god idé.

Det viktige her er at du IKKE har ødelagt for deg selv. Yrkeslivet er langt og variert, og det er ikke bare vanlig å bytte retning, man kan til og med argumentere for at det er ressurssterkt å bytte retning når man finner ut at man vil noe annet. Da er du et steg videre på å finne ut hva du passer best til. Mange finner ut hva de virkelig er gode når de er 25, eller 30, eller senere. Det betyr ikke at de henger etter, og det gjør virkelig ikke du heller. 

Vi tenker at det er fint at familien din vil gi deg råd, men at dette er et valg du må gjøre selv, og at det er du som skal stå opp hver dag til livet ditt. Vi skjønner at du syns det er vanskelig å fortelle vennen din på studiet dette også - men det tenker vi at går helt fint, når den tid kommer. Det er en ærlig sak å ville andre ting, og det betyr ikke at du og den personen trenger å være mindre venner, eller at du ser ned på sykepleieryrket av den grunn. 

Vi håper dette går fint, og at du gjør et valg som er i tråd med hva du vil. Du har ikke ødelagt fremtiden din, og det handler bare om å finne ut hva du liker best. 

Vi ønsker deg lykke til med dette, og tenker at det er fint at du diskuterer med familie og venner, men viktigst at du gjør et valg du kan stå for selv. Sjekk på skolen din om det er en studiekonsulent eller karriereveileder du kan snakke med. Og skriv gjerne inn til oss igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning