Hopp til hovedinnholdet

Mister jeg plassen på vg4 påbygging hvis jeg ikke består fagprøven?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Er ferdig med lærlingtid og vg1/vg2. Jeg har forsøkt på fagbrevet en gang og feilet og har ikke motivasjon til å prøve igjen, tror heller ikke jeg klarer det. Men det som er problemet er att jeg har allerede begynt med VG4 påbygg, uten fagbrev. Jeg har ut året på å ta fagbrev. Spørsmålet mitt er, hva skjer om jeg gjennomfører VG4 og består i alle fag men står fortsatt uten fagbrev? Er hele året bortkastet? Mister jeg skoleplass ved nyttår?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så trist at du føler at du ikke vil klare å fullføre fagbrevet ditt.

For å være kvalifisert for vg4 påbygging må du ha yrkeskompetanse. Du har ikke yrkeskompetanse før du har bestått fagprøven. Derfor er du antagelig tatt inn på vg4 med forbehold om at du består fagprøven. Det er en reell risiko for at du mister skoleplassen hvis du ikke går opp til ny fagprøve ved første anledning og består den. Du må spørre rådgiver på skolen din for å få et klart svar på det.

Hvis skolen uansett lar deg fullføre året på vg4 påbygging (og du består fagene dine) vil du få dem godkjent, men du vil ikke ha generell studiekompetanse når skoleåret er ferdig. Det er fordi du må ta flere fag fordi du ikke har fagbrev.

Vi vil anbefale på det sterkeste at du gjør et nytt forsøk på å bestå fagprøven, selv om du ikke har planer om å bli i yrket. Et nesten fullført fagbrev er dessverre lite verdt, og hvis du tar fagprøven er det læretiden din som er bortkastet. Et fagbrev er formell kompetanse og kan ha verdi på flere måter, også senere i livet. Snakk med fagopplæringen i fylket ditt for å finne ut om det er mulig å få hjelp til å forberede deg til ny fagprøve. Snakk også med veilederen din fra læretida om det.

Vi håper du finner motivasjon til å prøve.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning