Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om å bli barnevernspedagog, barnehagelærer og skolelærer.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år og lurer på, hva må man ha i snitt for å bli barnevernspedagog, barnehagelærere eller skolelærer. Jeg lurer også på om hvor mye lønn de får, Og om hvilket fag man skal velge når man begynner på vgs for å jobbe som en av de tingene.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende at du tenker på dette, og så flott at du tenker på dette allerede nå :)

Vi anbefaler at du leser på utdanning.no, der står det mye informasjon om de ulike yrkene du nevner, både om yrket og hvordan du blir det. Du kan lese om barnevernspedagog her, om barnehagelærer her, og om lærer her.

Det vil variere en del hvilket snitt du trenger for å komme inn på disse utdanningene, og det vil komme an på hvor i landet du studerer, hvilken utdanning du søker på, etc. Så vi kan ikke si et nøyaktig tall. Men hvis du går inn på "utdanning"-fanen på de ulike yrkene på utdanning.no, så vil du se en kode på høyre kolonne, som betyr poengsummen du måtte ha for å ha kommet inn sist gang. 

Nå vil dette kunne bli annerledes når du er gammel nok til å søke. Men det er såpass mange utdanninger innen dette, at innenfor en del av dem kom alle som søkte utdanningen inn. Ellers er det varierende snitt for å komme inn, men ikke blant de aller høyeste. Du kan lese på utdanning.no, og se denne artikkelen om hvordan man regner ut karakterene sine etter videregående :) 

Nå er det kun karakterene du får på videregående som vil telle, ikke karakterene du får nå (de teller kun for å komme inn på videregående skole). Så du har god tid til å få gode nok karakterer, og det er såpass mange spennende utdanninger innen dette at vi tenker du har veldig gode sjanser uansett :)

Du spør om hva du trenger å ta på videregående for å søke:

Alle disse utdanningene krever at du får generell studiekompetanse på videregående. Det er det viktigste. Det får du ved å velge et av de studieforberedende utdanningsprogrammene, eller ved å velge yrkesfag og så ta det som heter påbygg til generell studiekompetanse

Dette kommer lærer og rådgiver på skolen din til å fortelle mer om etterhvert!

Så du kan velge hva du vil, så lenge du får generell studiekompetanse. 

Hvis du bestemmer deg for å bli lærer på skole, er det i tillegg dette kravet: 

- Gjennomsnittskarakter 3 eller bedre i norsk (393 timer). 
- Gjennomsnittskarakter 4 eller bedre i matematikk (224 timer).
- Minst 35 skolepoeng.

Så det blir spennende å se hva som er mest interessant for deg! Men det trengs mange barnehagelærere, barnevernspedagoger og lærere, så dette har du god sjanse til å få til. 

Snakk gjerne med lærer eller rådgiver på skolen din for flere tips, og les artiklene vi legger ved under svaret! Og spør oss gjerne igjen :) Lykke til! 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning