Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta noen kurs for å bli ambulansearbeider?

Annet 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg har nettopp starte på idrettslinjen og har begynt å tenkt på at jeg vil bli ambulansesjåfør, og lurer på om det er mulig å ta noen kurs eller må man gå helse og oppvekst? Trenger studiekompetanse og mange sier det blir tungt med påbygg siden jeg sliter med skolen. jeg vill/e bli politi så trenger studiekompetanse, men i det siste har jeg tenkt på ambulansesjåfør Lurte også på om man må ha fremmedspråk for å få studiekompetanse? mvh Usikker person

Besvart 24.09.2018 12:55
 

Svar
Hei

Det er riktig at utdanningen for å bli ambulansearbeider er en fireårig yrkesutdanning på Helse og oppvekstfag. Det holder ikke med noen kurs, du må ha hele utdanningen.

Alle har rett på en utdanning i videregående skole, men bare 1 gang. Hvis du fullfører et løp på Idrettsfag bruker du opp ungdomsretten din på det, uansett om du består alle fag eller ikke. Da er det vanskelig å få tatt en utdanning som ambulansearbeider etterpå.  

Ta gjerne en prat med rådgiver på skolen din, for å sjekke om det er mulig å bytte til vg1 Helse- og oppvekstfag nå. Hvis det ikke går, kan du eventuelt gjøre et omvalg å søke vg1 Helse- og oppvekstfag neste år. Da er det lurt å fullføre dette året først, for du kan bli ferdig med mange fellesfagene.

Det er riktig at for å jobbe i politiet må du ta den treårige utdanningen på Politihøgskolen (PHS) for å bli politibetjent, og at det krever generell studiekompetanse fra videregående skole. Det kan du få selv om du bytter til yrkesfag. Du kan enten velge påbygging til studiekompetanse på vg3, eller du kan ta påbygging etter at du har tatt fagbrev.

Det er sant at påbygging er et teoretisk krevende år, men på Idrettsfag er det tre teoretisk krevende år. Hvis du går yrkesfag med påbygging trenger du ikke å ha fremmedspråk for å få generell studiekompetanse. Du kan lese mer om påbygging i artikkelen nedenfor.

Som en del av opptaket skal man gjennom en egnethetstest. Årsaken til at man skal være litt voksen handler om at utdanningen og yrket krever en viss modenhet, så det er bare en fordel med et fagbrev eller yrkeserfaring før du søker. 

Håper det var til hjelp.
Lykke til med valgene dine!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Politiutdanning - dette kreves av deg

Oiliti (colourbox.com)

Vil du jobbe med etterforskning? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning