Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta friår hvis jeg ikke kommer inn på ambulansefag?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Går 1.året vgs nå, men er redd for at jeg ikke kommer inn på ambulanselinja neste år siden det er ganske høyt snitt. Hvis jeg ikke kommer inn på en vgs 2.året, er det mulig å ta et friår da og søke igjen neste år? uten å måtte gå vg1 om igjen. Hvis ikke, hvilke muligheter har jeg evt da ?

Besvart 05.10.2018 18:13
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette. 

Her tenker vi at du bør snakke godt med rådgiver på skolen din for å høre om sjansene for å komme inn på ambulanselinja på Vg2. Det er ofte konkurranse om å komme inn der.

Det vil nok være mulig å ta en pause, et såkalt friår, og så søke Vg2 igjen. Men det er noen problemer med dette, og en av de største utfordringene blir jo om det er noen større sjanse for å komme inn etter å ha ventet ett år, eller om det vil være ca samme snitt for å komme inn da også. 

Det er flere viktige ting å tenke på om man vil ta et friår, og vi har skrevet om dem i denne artikkelen som vi anbefaler deg å lese. 

Vi vet jo ikke hvor mange plasser det er på ambulanselinja hos deg, eller hvor vanskelig det er å komme inn. Men her bør du snakke godt med rådgiver om dette, og om hvilke muligheter du har for å komme inn. Dersom du ikke skulle komme inn, kunne det vært en mulighet å ta opp og forbedre fag du hadde på Vg1 som privatist, f.eks. Men du må snakke med rådgiver om hvilke muligheter du har, og hvilke konsekvenser det har for deg! 

Når du først har fullført Vg1, trenger du ikke å ta Vg1 på nytt. Men det spørs jo om sjansen for å komme inn endrer seg hvis du venter ett år - og du må i så fall høre hva du kan gjøre i mellomtiden for å styrke sjansene dine. 

Vårt råd er å snakke med rådgiver på skolen din så fort som mulig om dette - da får du god informasjon om sjansene dine, og veien videre! 

Og vi ønsker deg veldig lykke til med dette, og håper du kommer inn :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning