Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen på de ulike tannlegeutdanningene?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har tenkt til å søke tannlege når jeg går ut av videregående skole om to år. Jeg ønsker at min studietid på tannlege skal være så lett som mulig, det er altså det samme for meg hvor jeg studerer så lenge det er i Norge. Tidligere har jeg hørt at det ikke er karakterer på tannlegestudiene. Jeg snakket imidlertid med en tannlegestudent fra Bergen i dag. Personen jeg snakket med sa at det var karakterer på tannlegestudiene i Bergen, men bare godkjent/ikke-godkjent på tannlegestudiene i Tromsø. Jeg lurer derfor på om det er karakterer eller bare godkjent/ikke-godkjent på tannlegestudiene i Norge? Har karakterene i Bergen i så fall noe å si siden Tromsø kun har godkjent/ikke-godkjent? Hvordan er vurderingsformen i Oslo? Hva er forskjell på undervisningsformen på de tre studiestedene?

Besvart 08.10.2018 12:51
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Spennende at du vil bli tannlege. 

Du kan lese om yrket tannlege her på utdanning.no, og se oversikt over masterutdanningene i odontologi her, som du sikkert har gjort allerede. 

Vi kan nok bare svare deg delvis, for vi har ikke full oversikt over undervisningsformene og vurderingene på odontologi. 

De tre masterprogrammene (Oslo, Bergen og Tromsø) har alle lagt ut en programplan for studiet - det er dokumenter som går nøye gjennom undervisningsformen for faget.

Programplanen til UiO

Programplanen til UiB

Programplanen til UiT

I programplanen til Universitetet i Oslo skriver de at de har både karaktervurdering og bestått/ikke bestått som vurderingsform. I mange av fagene underveis vil du vurderes med karakter A-F, mens f.eks den avsluttende masteroppgaven (hvis vi har forstått det riktig) vurderes med bestått/ikke bestått. 

Universitet i Bergen skriver også at de har karaktervurdering A-F. I Tromsø fant vi ikke informasjon om dette, så det kan hende det stemmer det din bekjente sa, at de opererer med bestått/ikke bestått. For å bli helt sikker, bør du kontakte studieveileder ved Universitetet i Tromsø, da får du et helt bekreftet svar. 

Oppsummert kan man si at Odontologi vurderes med både karaktersystem og bestått/ikke bestått i Norge, og i Oslo f.eks så brukes begge vurderingsformer.

Det betyr ikke at Universitetet i Tromsø er "lettere" nødvendigvis - det er store krav til kompetanse og kunnskap for å kunne bestå studiet og bli godkjent som tannlege, så du kan ikke ha store mangler eller gjøre halv innsats. Det er også strenge krav til oppmøteplikt og obligatoriske prøver underveis. Så uansett om vurderingsformen er karakterer eller ikke, passer lærestedene på å sikre at studentene har kompetansen som trengs for å bli tannlege.

For en ordentlig detaljert vurdering av undervisningformene, må du lese de ulike programplanene vi la ved i linkene øverst. Men det er ganske samkjørt hva man må kunne for å bli godkjent tannlege i Norge, så det er nok ikke de aller største forskjellene på pensum og hva du må kunne. 

Vi er usikre på om det vil ha utslag, og i så fall hvor mye, at du har fått karakterer på studiet vs. godkjent/ikke godkjent når du søker jobb som tannlege. Dette kan vi ikke svare på dessverre, men tenker at det er et godt spørsmål å stille studiekonsulent ved de ulike lærestedene. 

Mer informasjon enn dette har vi ikke dessverre, men hvis du kontakter studiekonsulent ved lærestedene vil du nok få mer detaljert og godt svar om tannlegeutdanningen! Så det kan du jo gjøre før du søker :)

Lykke til med planene dine, spør oss gjerne igjen! 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning