Hopp til hovedinnholdet

Hva er forskjellen på fagskolepoeng og studiepoeng

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på hva forskjellen på fagskole poeng og studiepoeng er.

Besvart 09.10.2018 09:12
 

Svar
Hei


Både fagskolepoeng og studiepoeng er måter å si noe om hvor lenge du har studert. På universiteter og høgskoler måler man omfanget av studiene i studiepoeng. 60 studiepoeng tilsvarer ett års fulltids studier. På fagskolene har man frem til nå fått fagskolepoeng. De har fungert på samme måte - ett års fulltids fagskole har gitt 60 fagskolepoeng.

Fra og med i år skal fagskolepoeng gå over fra å hete fagskolepoeng til å hete studiepoeng. Dette kan være litt vanskelig, for studiepoeng fra høyere utdanning og studiepoeng fra fagskole er fremdeles to forskjellige ting.

Forskjellen på disse to handler om hvilket nivå utdanningen er på. Videregående skole blir regnet som grunnutdanning, mens universiteter og høgskoler er høyere utdanning. De fleste fagskoleutdanningene bygger på en yrkesfaglig videregående utdanning. Fagskole er altså på et høyere nivå enn videregående, men blir likevel ikke regnet som høyere utdanning på samme nivå som universiteter og høgskoler.

Hilsen Samordna opptak i samarbeid med ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning