Hopp til hovedinnholdet

Får jeg samme mulighet uansett hvilken vgs-linje jeg tar?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Heisann, kjære Ung.no rådgivere. Jeg skal begynne på VGS høsten 2019, og det står mellom Medier og Kommunikasjon eller studiespesialiserende. Det jeg da lurer på er om jeg har akkurat samme muligheter senere i livet uavhengig om hva jeg velger? Så et annet sted at man kan ta andre fag enn bare mediefag på VG2, akkurat slik som med studiespesialiserende, at du tar realfag på VG2. Hvis kilden jeg så på er korrekt, kan jeg da ta de samme fagene på VG2 uavhengig om jeg velger Studiespesialiserende eller Medier og Kommunikasjon på VG1? Takk for svaret! Mvh, Gutt (15).

Besvart 11.10.2018 12:56
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Det er et veldig godt spørsmål, og skjønner godt at du lurer! 

Ja, du har for det meste samme muligheter, men det er viktig med et par avklaringer. 

De aller fleste utdanninger på høgskole/universitet krever kun at du har generell studiekompetanse. Det spiller ingen rolle hvilket studieprogram du har fått generell studiekompetanse fra - bare at du har fått det! Og det får du på alle de studieforberedende utdanningsprogrammene (og på yrkesfag, hvis du tar påbygg til generell studiekompetanse), inkludert studiespesialisering og medier og kommunikasjon. 

Så på de aller fleste høyere utdanninger etter vgs, har det ikke noe å si om du valgte studiespesialisering eller medier og kommunikasjon. 

Men det er noen utdanninger som krever at du har tatt ulike realfag, som du nevner. Dette er hovedsaklig utdanning som medisin, veterinær, ingeniørutdanninger og realfagsutdanninger som matematikk, kjemi, biologi etc. Du kan lese i denne artikkelen vi har skrevet om disse spesielle opptakskravene. 

Det er kun hvis du velger studiespesialisering med realfag at du er sikret å få tatt de realfagene du trenger. 

Du *kan* få muligheten til å ta disse fagene på f.eks medier og kommunikasjon også, men det er da helt opp til skolens tilbud og timeplan, og det er slett ikke sikkert at det går! Så hvis du vil velge medier og kommunikasjon og vil ta realfag, bør du kontakte skolen du skal søke på forhånd for å få klargjort mulighetene dine! Dette kan som sagt variere, og du har ikke garanti. 

Sånn sett er det ikke riktig å si at du kan ta de samme fagene på studiespesialisering og medier og kommunikasjon. Du skal ha ulike programfag, og muligheten til å få tatt realfag kan være begrenset. 

Hvis du ikke er interessert i noen av de utdanningene som krever realfag for å komme inn, så har det ikke så mye å si hva du velger! Men hvis du vil ta en av utdanningene som krever realfag, så er det tryggeste å velge studiespesialisering med realfag. Og hvis du vil velge noe annet, så må du høre med skolen din om muligheten til å få tatt alle eller deler av disse fagene likevel! 

Hvis skolen din ikke tilbyr realfag, vil du ha muligheten til å ta fagene du trenger som privatist.

Vi tenker: Hvis du ikke skal velge utdanning som krever realfag, så kan du velge akkurat hva du vil så lenge du får generell studiekompetanse. Hvis du er interessert i disse utdanningene, er det tryggeste å velge studiespesialisering. Hvis du likevel vil velge medier og kommunikasjon, bør du først kontakte skolen du søker og forhøre deg om muligheten til å ta realfag hos dem :)

Vi ønsker deg lykke til med dette! Og anbefaler at du tar en prat med lærer eller rådgiver om dette også. Og du kan gjerne spørre oss igjen!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning