Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg utdanne meg til elektriker?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg fullførte VGS medier og kommunikasjon for 1 år siden. Etter det var jeg i millitæret og fant ut at jeg har gått helt feil studie retning. Jeg ønsker å utdanne meg som elektriker. Har jeg fortsatt mulighet for videregående og i såfall hvordan skal jeg gå frem for det og hvor stiller jeg i et evt opptak. Går dette da som omskolering. er det noen andre muligheter for å kunne utdanne meg som elektriker uten om vgs?

Besvart 16.10.2018 08:56
 

Svar
Hei og beklager tregt svar

Så flott at du ønsker å ta en yrkesutdanning!

Utdanningen for å ta fagbrev som elektriker tar fire og et halvt år, to år på skole på Elektrofag og to og et halvt år som lærling. Fellesfagene har du fra før, de trenger du ikke å ta på nytt.

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du har gått et løp mot generell studiekompetanse og har brukt opp din ungdomsrett på det. Du har derfor ikke rett på mer opplæring i videregående.

Du kan gjerne søke om plass i offentlig skole, men din søknad vil bli vurdert først etter at alle søkere med rett har blitt tatt inn. Søknadsfristen er 1.mars hvert år, og du registrerer søknad på vigo.no

Hvis du ikke får plass i offentlig skole kan du sjekke om det finnes private tilbud.

Du kan også ta programfagene som privatist, så du blir kvalifisert for å søke læreplass. Som privatist leser du på egen hånd og går kun opp til eksamen. For hvert årstrinn innebærer det en skriftlig eksamen for hvert programfag pluss en praktisk tverrfaglig eksamen. Praksis må også dekkes inn.

Det kan i tillegg være mulig å begynne direkte i lære, uten å ta programfagene først, da blir læretida forlenget for å erstatte dem. Det er bedriften selv som bestemmer om de tar inn en lærling på det grunnlaget, her kan det være stor variasjon i muligheter fra bransje til bransje. Eget nettverk kan være avgjørende.

Sjekk om det er et Karrieresenter i nærheten av hjemstedet ditt, hvor du kan be om individuell karriereveiledning for å få oversikt over muligheter lokalt.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning