Hopp til hovedinnholdet

Vet ikke hva jeg skal velge på videregående

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går i 10. klasse og jeg må snart velge hvilken linje jeg vil gå på videregående. Jeg går på skole i Spania så jeg har bare to linjer jeg kan gå: studiespess og HO. Målet mitt er å bli sykepleier. Jeg vil egentlig bli lege, men er ganske sikker på at jeg må ha høyere snitt karakter. I fjor hadde jeg 4,5 i snitt, men i år tror jeg det blir høyere. Spørsmålet er da om dere tror det blir vanskelig for meg å bli lege pga snitt osv..?, og hva må jeg gjøre for å bli sykepleier? .. og hva snittet må være osv.. Grunnen til at jeg spør er fordi jeg må finne ut om jeg vil gå vg i Spania eller i Norge Takk for svar! Hilsen forvirret jente

Besvart 31.10.2018 00:17
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt, og beklager litt sent svar! Skjønner godt at du har litt å tenke på. Hvis det er en rådgiver på skolen din, anbefaler vi sterkt å be om en prat! Vi kan også svare deg så godt du kan. 

Det er mye å tenke på når du skal velge videregående. Vi legger ved noen gode artikler om ting å tenke på under dette svaret :)

Ellers anbefaler vi at du leser om både yrket lege og yrket sykepleier på utdanning.no, der står det mye informasjon.

For begge disse utdanningene trenger du det som heter generell studiekompetanse for å kunne søke. For å bli lege trenger du i tillegg å ta spesielle realfag. 

Hvis du velger studiespesialisering, så får du studiekompetanse når du fullfører, som begge de to utdanningene trenger. 

Du kan få studiekompetanse hvis du velger helse- og omsorgsfag også, men da må du velge å ta det. Helse- og omsorgsfag er et yrkesfag, som betyr at du kan gå to år på skole og så to år i læretid i bedrift. Gjør du det, blir du fagarbeider, og får ikke studiekompetanse. 

Men på yrkesfag kan du velge å "ombestemme deg" og ta det som heter påbygg til generell studiekompetanse. Det kan du enten ta som tredjeåret ditt, eller bruke et år når som helst etter du har fullført fagbrevet, hvis du heller vil det. 

For å bli sykepleier, kan du enten ta studiespesialisering, eller ta helse- og omsorg og velge å ta påbygg til studiekompetanse. Det er mange muligheter til å ta denne utdanningen. Snittet kan variere fra sted til sted, men det er ikke veldig høyt. Les mer på utdanning.no.

For å bli lege er det litt mer komplisert. Da trenger du også å ha tatt spesielle realfag. Det eneste stedet du er garantert å få tatt de realfagene du trenger, er på studiespesialisering med realfag.

Velger du noe annet, må du høre med skolen din om muligheten til å få tatt de realfagene likevel, og hvis ikke må du ta realfagene selv som privatist. 

Hvis du går helse- og omsorg og finner ut at du vil bli lege likevel, så må du først sikre deg å ta påbygg til studiekompetanse, og i tillegg forsøke å få tatt realfagene. Sannsynligvis må du da ta dem som privatist, og det beste er å få gjort det mens du går på videregående, da søker du i det som heter førstegangskvote. 

Det er jo veldig populært med utdanning som lege, og det er kanskje det vanskeligste studiet å komme inn på i Norge. Snittet per i dag tilsier at du må ha nesten bare 6-ere for å komme inn. Nå får jo du veldig gode karakterer allerede, og du har hele tre år på deg på å jobbe godt med skolen og få forbedre deg! Så det er jo absolutt mulig at du klarer å komme inn. Les mer i denne artikkelen vi har skrevet for å bli lege. 

Velger du studiespesialisering, kan du bli både sykepleier og lege (hvis du velger realfagsvarianten, og klarer å komme inn). Hvis du velger helse- og omsorg, kan du bli sykepleier hvis du tar påbygg først, og lege hvis du tar påbygg og får de riktige realfagene (dette kan være litt slitsomt, men mulig). 

Dette er litt komplisert, så beklager at det ble mye informasjon. Vi håper du får tatt en prat med lærer eller rådgiver om dette! Det er lurt. 

Les artiklene under svaret, og spør oss gjerne igjen :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Yrkesfaglig eller studieforberedende på videregående?

Yrkesfag eller studieforberedende? (colourbox.com)

Videregående skole er inngangsporten til både yrkeslivet og videre studier. Er du forvirra over alle valgmulighetene på videregående? Her er informasjonen som kan hjelpe deg til å ta et valg.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning