Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta studiespesialisering og yrkesfag?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg går første året studiespesialisering nå, og jeg har lyst til å gå samfunnsfag andre og tredje året, men jeg har også lyst til å ta fagbrev som bilmekaniker. jeg har lest at man kan gå direkte over fra vg1 studiespesialisering til vg2 av et yrkesfaglig utdanningsprogram, (yrkesfaglig opphenting og det der). og jeg lurte på om jeg kan kombinere dette med å fulføre studiespesialisering, altså gå følgene: (2018/2019) vg1 studiespesialisering (2019/2020) vg2 kjøretøy (2020/2021) vg2 studiespesialisering (2021/2022) vg3 studiespesialisering og så ta lærlingtiden min etter dette. Jeg lurer også på hvem jeg kan snakke med om dette annet en rådgiveren på skolen, siden hun ville ikke hjelpe meg. takk for svar. :D

Besvart 05.11.2018 01:34
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette, og det var jo leit at rådgiver ikke kunne svare så godt på det. 

Vi kan ikke svare endelig på det vi heller, for ordningen med yrkesfaglig opphenting er såpass ny, og det er skolen din som må fortelle om du har mulighet eller ikke på skolen du går på. 

Når det er sagt tror vi ikke du kan fullføre både studiespesialisering og yrkesfaglig utdanning - men at du må velge. Du har nemlig det som kalles ungdomsrett, rett til videregående utdanning, og den er begrenset. Du har rett til tre års opplæring i studieforberedende utdanningsprogram, og 4 år i yrkesfaglig utdanningsprogram (siden det er læretid på to år som regel). 

Du har lov til å bytte utdanningsprogram én gang, og vil få utvidet ungdomsretten din da. Men du kan nok ikke bytte frem og tilbake slik du skisserer, og du har heller ikke krav på å ha plass på to ulike utdanningsprogram samtidig. Når du fullfører et utdanningsprogram, bruker du også automatisk opp ungdomsretten din. 

Det er ikke vi som kan svare deg endelig på dette, det må skolen din gjøre. Nå forteller du jo at rådgiver ikke vil svare deg, som jo høres litt rart ut. Går det an å gå til rådgiver en gang til? Du har rett på rådgivning på skolen, og hvis rådgiver ikke vil svare, tenker vi at du burde spørre noen andre i administrasjonen der, eller ta det opp med rektor. 

Inntakskontoret i ditt fylke kan svare på spørsmål om rett til videregående skole, søkeprosess, valg av utdanningsprogram og fag - så du kan jo eventuelt ta direkte kontakt med dem!

Hvis det du ser for deg ikke går, vil nevne at hvis du velger kryssløp og altså yrkesfag, slik at du går yrkesfaglig opphenting i Vg2, og så direkte ut i læretiden din - så har du rett til det som heter påbygg til generell studiekompetanse. 

Du kan altså ta yrkesfag, og så bruke ett år på å få generell studiekompetanse til å søke høyere utdanning på høgskole og universitet. Den andre veien, å ta studieforberedende først og så ta yrkesvei, er vanskeligere og mer kronglete å få til. 

Snakk med rådgiver og administrasjonen på skolen din, eller ring til Inntakskontoret. Vi tror som sagt at det du skisserer ikke er mulig, men kan ikke svare konkret på det, og du må høre med skolen din eller Inntakskontoret ditt for endelig svar. 

Lykke til, håper du finner ut av det :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning