Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bytte ut fordypningsfagene mine som privatist?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg ble ferdig på vgs (studiespesoalisering) denne våren, og satt igjen med et snitt som ikke kan få meg inn på noen ønskede studier. Jeg ser at jeg må ta opp store deler av vitnemålet, og vil først og fremst slette realfagene fra kortet. Derfor lurer jeg på, hvilke krav stilles det til antall programfag og fordypning i programfagene man har for å få et gyldig vitnemål (studiespesialisering)? Og er det noe krav til å ha så så mange fra realfag/samf fag? Jeg husker kanskje å ha hørt noe om at man må ha minst 3 valgfag på vg2 og fordype seg i 2 av disse på vg3 og disse to må være i samme kategori altså enten realfag eller SØS fag. Stemmer dette? Jeg vil beholde s1 og s2, også har jeg tatt nivå 2 og 3 i morsmålet mitt som jeg vil beholde. Jeg har også fys1, bio1+2 og kjemi1+2 som jeg ønsker å slette fra kortet mitt, er dette mulig uten å erstatte disse fagene med andre fag? Går s1 under realfag? Har fått litt ulikt svar fra ulike folk, trenger hjelp fra noen som virkelig kan dett

Besvart 08.11.2018 02:49
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer. 

Vi skal svare så godt vi kan, men her er det beste i tillegg at du kontakter rådgiver eller administrasjonen/vitnemålsansvarlig ved skolen du gikk på! 

Det er skolen som er ansvarlig for å skrive ut vitnemålet ditt og godkjenne fagkombinasjonen din, så endelig svar på hva som er godtatt vil du få av dem! Så kontakt dem så snart som mulig, og be om en oversikt over hvilke fag du må ha for at vitnemålet ditt skal være godkjent. 

Du kan også lese denne oversikten Samordna Opptak har skrevet. De sier også tydelig i fra om at du må klarere dette med skolen din sånn at de godkjenner vitnemålet.

Ellers kan du lese generelt om fagvalg og hvilke programfag du må ha på studiespesialisering i denne artikkelen vi har skrevet. 

For å få et godkjent vitnemål skal du som går på Studiespesialisering velge tre programfag + matematikk på Vg2, og tre programfag på Vg3. Du må ha fordypning i minst to fag, det vil si at fagene bygger på hverandre.

De to fagene du fordyper deg i, må også være innen samme område (altså to fordypninger i realfag, eller to i språk/samfunn/økonomi). 

Slik det ser ut, har du realfagsfordypning, men mangler fag for å få fordypning i språk, samfunnsfag og økonomi i stedet. Du vil ikke kunne slette alle realfagene slik at de ikke teller på vitnemålet ditt - men kan, med godkjenning av skolen din, bytte ut f.eks bio 1+2 med et programfag fra SSØ. Men hvis du vil bytte ut de andre fagene og karakterene dine, må du ta opp tilsvarende andre fag sånn at du har samme antall timer og fag til sammen. Sånn sett er det ikke mulig å slette disse fra vitnemålet uten å ta opp andre fag som fyller plassen. 

Det kan være litt komplisert dette, og vi tør ikke svare for grundig, siden det uansett er skolen din som skal avgjøre dette, og som har siste ord. Så vi tenker at du bør kontakte dem så snart du har mulighet, og få et klart svar fra personen som er ansvarlig for vitnemål på skolen. 

Legg merke til at hvis du tar opp og erstatter fag på vitnemålet ditt, så vil du ikke lenger søke med førstegangsvitnemål, men vil søke i ordinær kvote. Dette er også verdt å tenke over, og verdt å nevne for rådgiver på skolen din. 

Kontakt skolen og få et endelig svar på hvilke fordypninger du trenger og hvilke fag du må ha! 

Lykke til, spør oss gjerne igjen :)

 

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Fagvalg på studiespesialisering

Gutt sitter på sofakanten og tenker. Virker usikker og irritert.

Lurer du på hva programfag er og hvilke du eventuelt bør velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning