Hopp til hovedinnholdet

Er det vanskelig å ta vg3 etter utveksling på vg2?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg ønsker å ta utveksling i VG2. Det jeg lurer på er om det vil bli vanskelig å komme tilbake i VG3. Jeg føler at jeg ikke kommer til å få lære akkurat det samme som med elevene mine kommer til i Norge, og at jeg kommer til å havne bak på i Norge. Jeg lurer på om det er sånn, og omtrent hvor vanskelig det kan vere? Blir det mye å komme seg tilbake til eller? Jeg skal ta studie, og vet ikke hva program fag jeg skal ta. Blir hvertfall kanskje sosiologi og matte, kanskje psykologi som tredje, men jeg er ikke sikker. Vet ikke om det har noe å si....

Besvart 10.11.2018 23:53
 

Svar
Hei, jente 15.

Så spennende at du vurderer utveksling - Her er det mye å lære/mye å oppleve! Jeg deler opp spørsmålene dine, slik at svaret mitt blir litt ryddig. 

- Er fagene like/vil jeg lære det samme?

Dette er avhengig av hvor i verden du drar, og hva slags fag som tilbys på skolen du havner på. Noe variasjon i pensum/kompetansemål må man regne med, men mye vil være likt som i Norge. Her er det lurt å snakke med rådgiver på skolen i løpet av vg1. Rådgiver har ofte god oversikt over hvilke skoler/land som er å anbefale. Videregående skoler har også ofte "samarbeidsskoler" i utlandet, og disse blir ofte valgt ut fordi de gjør at overgangen ikke blir for stor når man kommer hjem/pensum er ganske likt.
Mange skoler får også ofte besøk fra organisasjoner knyttet til utveksling - Her har man er gylden mulighet til å stille spørsmål. Hvis ikke kan du også ta kontakt med disse organisasjonene på egenhånd. 

Blir det mye å komme tilbake til?

Dette vil variere veldig fra person til person, ut i fra hvor mye du har jobbet med fagene mens du har vært på utveksling. Fag som går over både vg2 og vg3 (med avsluttende eksamen vg3) bør du jobbe med også når du er på utveksling. Norskundervisning får du for eksempel ikke deltatt i når du er utenlands. Dette betyr at du bør ha en samtale med faglæreren din før du reiser, og du bør jobbe med faget på egenhånd, selv om du ikke får undervisning. Noen synes det er krevende å komme hjem igjen, mens andre synes det går greit - Ofte er arbeidsvaner nøkkelordet her. Har de jobbet med faget, går det greit. Har de ikke jobbet med faget, kan det bli litt vanskelig å henge med. 

Mitt råd er derfor at du snakker med lærerne dine før du eventuelt reiser. Kanskje kan du få tilgang til faget via feks. Its Learning eller Canvas (den læringsplattformen dere bruker)? Da kan du følge med på hva elevene gjør i faget mens du er borte. Får de for eksempel lekser og innleveringer, kan du gjøre disse der du befinner deg. 

De aller fleste takler overgangen fra vg2 til vg3, selv om de har vært et år utenlands. Gode arbeidsvaner og kommunikasjon er ofte løsningen. 

Jeg ønsker deg lykke til - Jeg håper du får et eventyrlig utvekslingsår (dersom du lander på det valget). 

Lærer på videregående skole, i samarbeid med ung.no. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning