Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg gå fra vg3 opplæring i bedrift til vg3 opplæring i skole?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg lurer på om det er mulig å gå fra vg3 opplæring i bedring til vg3 opplæring i skole? Har vært ute i bedrift nå i ca 6 måneder og trivs ikke noe særlig. Ønsker å ta fagbrevet også ta noe videre utdanning senere.

Besvart 30.11.2018 10:16
 

Svar
Hei

Det vil vi ikke anbefale.

Vg3 opplæring i skole er som hovedregel et svakere opplæringstilbud enn opplæring i bedrift, og blir bare benyttet hvis det ikke er mulig å få læreplass. Det kan for eksempel innebære at man får en ulønnet praksisplass i bedrift.

Av og til er det vanskelig å sette fingeren på grunnen til at man ikke trives, og det er jo synd hvis du vil slutte i faget ditt hvis problemet egentlig er f.eks. arbeidsplassen eller arbeidssituasjonen. Derfor er det så viktig at du snakker med en veileder om hvordan du har det.

Det er nyttig for deg med et fullført fagbrev, selv om du ikke tenker å bli i faget ditt. Både fordi du får en hel utdanning på CVen din og fordi du kan bygge videre på det.

Vi anbefaler vi at du ber om en samtale med opplæringskontoret ditt, eventuelt med fagopplæringen i hjemfylket ditt. Husk på at det du ser som uoverkommelig kan noen andre se en god løsning på, men da må de først vite at det finnes et problem. Du kan også få veiledning om muligheter for å bytte lærebedrift, hvis det viser seg å være den beste løsningen.

Håper du finner en løsning.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer

Elev- og lærlingombudene - spørsmål og svar om dine rettigheter

Mann holder opp skilt med

Ombudene skal passe på at du som er elev eller lærling i videregående opplæring får de rettighetene du har krav på. Vi har samlet noen eksempler problemer du kan oppleve på skolen - og som ombudene kan hjelpe med.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning