Hopp til hovedinnholdet

Bruker jeg opp retten til påbygg, hvis jeg går vg3 fagopplæring i skole?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Har gått et år på studieforeberedende men skal ta omvalg til vg1 og utdanne meg til bussjåfør. Jeg lurte på om når jeg er ferdig med vg2 transport og logistikk, hvis jeg da ikke får læreplass og må ta vg3 yrkessjåførlinje, bruker jeg da opp retten min til påbygg etter fagbrev siden jeg går vg3

Besvart 04.12.2018 09:10
 

Svar
Hei

Så flott at du har funnet ut hva du vil, og at du er klar for å gjøre et omvalg!

Når du gjør et omvalg får du utvidet ungdomsretten din, så du vil få rett til et fullt løp på Service og samferdsel for å ta fagbrev som yrkessjåfør.

Vi håper virkelig du får læreplass, for der får du mye bedre opplæring enn på vg3 fagopplæring i skole. Men uansett hvilken måte du oppnår fagbrevet på, så vil du ha rett til vg4 påbygging etterpå.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning