Hopp til hovedinnholdet

Psykiater eller psykolog?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Skolen vil at vi skal begynne nå å tenke på hva vi vil bli og hvilken skole vi vil gå på og slikt. Jeg har tenkt litt på det å bli psykiater eller psykolog, men er ikke så glad i å gå på skole akkurat nå. Jeg vet at de to yrkene har ganske lang utdanning så jeg lurer bare på hvor mange år det tar og hva som skjer i løpet av de årene du utdanner deg til de yrkene. Har prøvd å søke litt på nettet, men føler ikke jeg finner noe bra svar som jeg forstår helt. Har f.eks. lest at for å bli psykiater må du bli lege og så ta videreutdanning, men du går vel ikke på skole hele denne tiden. Er sikkert litt tidlig å begynne å tenke så nøye på dette, men har bare lyst til å vite litt mer om det.

Besvart 07.12.2018 12:28
 

Svar
Hei

Så fint at du har begynt å tenke på en utdannelse tidlig. Det er viktig å ta seg god tid på de valg man skal gjøre senere i livet. Da får du også tid til å finne ut av mange yrker og karriereveier.

Det er helt riktig at yrkene psykolog og psykiater krever lang utdannelse. For å bli psykolog kreves et såkalt profesjonsstudium som er 5-6 år på universitetet etter at du har avsluttet den videregående skolen. En psykiater er en lege som etter legeutdannelsen har tatt en ny spesialistutdannelse innenfor psykisk helse. Det tar ofte 10 år fra medisinstudiet påbegynnes til man er ferdig utdannet psykiater.

Utdannelsene er både praktiske og teoretiske, og man må like å studere teori fordi dette er jo akademiske utdannelser som legger vekt på teoretiske kunnskaper.

Hvis du går inn på hjemmesiden www.utdanning.no, finner fram til yrkesbeskrivelsene midt på siden, for deretter å skrive inn "psykolog" eller "psykiater" i søke/emnefeltet, vil du få masse nyttig informasjon om begge yrkene. Ger finnes både en beskrivelse av utdanningen, samt filmsnutter med intervju av både psykiatere og psykologer.

Lykke til med undersøkelsene dine!       


Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Vil du bli psykolog?

Bli psykolog? (colourbox.com)

Mange drømmer om å bli psykolog og jobbe med mennesker. Men for å komme inn må du jobbe hardt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning