Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg bli lærling i et annet fylke?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Heisann, jeg går barn og ungdom og bor i Rogaland men tenker å bytte fylke hvor jeg ønsker meg til Bergen. Det jeg lurer på er hvordan skal jeg klare å få meg læreplass i et annet fylke som Bergen. Må jeg gå fysisk til Bergen for å legge inn søknad til en barnehage feks. ? Og må jeg søke læreplass i barnehage? Er det mulig å søke i Bergen og i Rogaland på samme tid, eller må jeg ta full sats på Bergen? Tenker det fort kan bli vanskelig å sette av tid midt i uken for å reise opp til Bergen for så å leite etter noen læreplass.

Besvart 10.01.2019 02:08
 

Svar
Hei

Du kan fint søke læreplass i hvilke bedrifter du vil, uansett beliggenhet. Imidlertid har du kun rett til opplæring i bedrift/skole innen det fylket der du bor. Hvis du vil flytte til et annet fylke, er det derfor viktig at du melder flytting innen de frister som gjelder for å ha rett til læreplass og fagprøve der, i stedet for der du bor nå. Ta kontakt med Fagopplæringskontoret i fylket ditt raskest mulig. Sammen kan dere finne ut hvordan du bør gå fram for å få læreplass der du ønsker. 

Du trenger nok ikke å reise til Bergen hver gang for å få læreplass! En bedre måte vil være at du f.eks sender søknader eller ringer bedrifter - og hvis du får "napp" kan dere heller avtale at du reiser inn til et intervju f.eks én gang! 

Du kan søke lærlingplass på alle bedrifter som er godkjente lærebedrifter i ditt fag. Du kan velge f.eks "Bergen" på denne siden på utdanning.no, og se hvilke bedrifter som er godkjente for å bli lærling i barne- og ungdomsarbeider.

Snakk gjerne med rådgiver på skolen din om dette, og kontakt Fagopplæringskontoret i fylket ditt! Så får du nok gode svar og hjelp til hvordan du skal gå frem. 

Lykke til :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning