Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om å studere medisin eller psykologi

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har lenge vurdert å studere Medisin etter videregående, men nå vurderer jeg å ta Psykologi som studie istedet. Jeg er like glad i begge emnene, men det siste året har jeg hatt mye problmer, (venner, familie og psykisk helse) og det har gått uttover noen fag på skolen. Jeg går andre året på videregående, og karakteren min i Kjemi 1 har gått drastisk ned, og jeg er veldig usikker på om jeg kommer til å klare å forbedre meg til sommeren. Og Kjemi 1 er et fag jeg MÅ ha for å komme inn på Medisin i Norge. Til neste år, tredjeåret på VGS, har jeg valgt Kjemi 2, S2 og Biologi 2/E-sport. (Det usikkert på om jeg får plass i E-sport, så da er det mellom dem). Har tenkt til å prate med karriereveileder om dette, men jeg føler at skolen ikke gir bra veiledning til at jeg kan ta en valg.

Besvart 12.01.2019 16:24
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Her skjønner vi at du har en del å tenke på. 

Det er litt begrenset hvilke råd vi kan gi her, og vi kjenner deg jo ikke heller, så vi anbefaler at du forsøker å få noen råd fra rådgiver på skolen din også, selv om du sier at du kanskje ikke får så bra veiledning. 

Det er jo to spennende studier du tenker på å ta, og vi har skrevet en artikkel om å bli lege her, og en artikkel om å bli psykolog her. De anbefaler vi at du leser. I tillegg kan du lese om yrket lege og yrket psykolog på utdanning.no.

Dette er jo også de kanskje to vanskeligste utdanningene å komme inn på i Norge, som krever for det meste toppkarakterer. Sånn sett er det lurt å forsøke å gjøre det så godt du kan på skolen. 

Skulle du få lavere karakterer enn du trenger for å komme inn, har du muligheten til å ta opp og forbedre fag som privatist etter videregående. Da konkurrerer du ikke lenger i førstegangskvoten, men får alderspoeng og tilleggspoeng i tillegg. Det er ikke uvanlig å bruke noen år på dette etter videregående, hvis du virkelig er sikker på at disse studiene er for deg. Vi nevner det fordi det er fint å vite at ikke "alt håp er ute" selv om du skulle få for lave karakterer til å komme inn direkte. 

I forhold til hvilke fag du skal velge, så er jo den viktigste forskjellen at medisin krever at du har tatt realfag, mens psykologi ikke gjør det. 

For å komme inn på medisin, må du ha tatt:

Matematikk R1, eller Matematikk S1 og S2.

Fysikk 1.

Kjemi 1 og 2.

Nå skriver du jo ikke om du har tatt fysikk 1, eller om du får tatt enten matematikk R1 (eller S1 + S2). Men disse fagene må uansett være på plass for å kunne søke medisin - og de andre fagene velger du selv etter interesse og motivasjon. 

På psykologi er det ikke krav om at du har tatt realfag. 

Hva du skal velge av fag handler jo da delvis om at du må dekke fagkravet om realfag hvis du skal søke medisin - men resten handler om å velge fag du tror du vil like, og som du tror du vil få god karakter i. Det er såpass høye karakterkrav på disse to utdanningene, at det er lurt å velge noe som du syns er motiverende, spennende, og som du har evner for. Da er sjansen størst for at du får god karakter, som du trenger for å komme inn. 

Vi kjenner deg jo ikke, så kan ikke rådgi så mye mer. Men tenker at dette er to spennende utdanninger, og at det er mange andre spennende utdanninger også. Så her vil du få mange gode muligheter etterhvert, uansett hva du tenker er best å velge nå. 

Lykke til, snakk med rådgiver, og spør oss gjerne igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Laptop med siden til utdanning.no åpen (foto: ung.no)

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning