Hopp til hovedinnholdet

Lyst til å studere farmasi

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går ambulansefag VG2 og skal gå VG3 påbygg til neste år (må ha sertifikat i 2 år før lærling). Jeg lurer på om hvordan jeg eventuelt kan bli farmasøyt etter VG3 evnt etter fagbrevet som ambulansearbeider. Jeg er så usikker på hva jeg vil, men jeg er ganske sikker på at jeg vil ta fagbrevet i ambulansearbeider.

Besvart 16.01.2019 02:30
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt, spennende planer du har :) 

Her høres det veldig ut som at det er lurt å kontakte rådgiver på skolen din - da kan du få enda bedre og mer presis informasjon enn av oss! 

Vi anbefaler deg å lese om yrket farmasøyt her på utdanning.no. Hvordan type farmasøyt du kan jobbe som, avhenger av om du tar en treårig bachelorgrad eller en femårig mastergrad. 

Her kan du se en oversikt over de ulike utdanningstilbudene innen farmasi.

Når du tar påbygg, får du generell studiekompetanse. Dette er et av kravene for å komme inn på farmasi (og de fleste høyere utdanninger krever kun at du har generell studiekompetanse).

Farmasiutdanningene krever imidlertid også at du har tatt realfag på skolen, som du ikke har tatt på ambulansefag. 

Det er forskjell på hvilke fag som kreves på de ulike utdanningene. De femårige masterprogrammene krever disse fagene, mens bachelorprogrammene krever disse fagene.  Begge varianter krever matematikk (R1 eller S1+S2, og i tillegg en realfagskombinasjon med blant annet kjemi. Les nøyere på linkene vi la ved. 

Siden du ikke har disse fagene, må du sannsynligvis ta disse fagene selv, som privatist, enten mens du går på skolen eller etterpå. Les mer om å ta fag som privatist i denne artikkelen. Merk deg at hvis du tar fagene etter du har fullført skolen, konkurrerer du ikke lenger med førstegangsvitnemål. Det kan du lese mer om i denne artikkelen. 

De fleste utdanninger på høgskole eller universitet krever kun generell studiekompetanse, som du får etter å ha tatt påbygg. Men noen studier krever realfag i tillegg, og da må du belage deg på å ta disse realfagene som privatist. 

Det kan være litt komplisert informasjon dette her, så derfor anbefaler vi deg veldig å avtale en time med rådgiver på skolen din! Da kan du få sett ordentlig godt på mulighetene du har, og få god informasjon tilpasset deg. 

Lykke til, og spør oss gjerne igjen :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Jeg vet jo ikke hva jeg vil bli!

Jenter tenker (colourbox.com)

Noen ganger virker det som om alle rundt deg vet hva de vil bli når de blir voksne, men faktisk er det slik at de fleste bruker lang tid på å bestemme seg for hva de vil gjøre.

Av ungdomsredaksjonen i ung.no

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning