Hopp til hovedinnholdet

Må man ha fagbrev eller kan jeg komme inn på kun studiekompetanse?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 19 år som har gått studiespesialisering. Jeg har jo ingen fagbrev eller yrkeskompetanse, kun allmenn fagene som tilhører studiespes. Jeg har funnet ut at jeg har såå lyst til og bli lærer på helse- og oppvekst. Jeg fant denne https://oslomet.no/studier/lui/yrkesfaglerer-helse-oppvekstfag hvor det står at man trenger generell studiekompetanse. Men ser også at man må ha fagbrev. Må man ha fagbrev eller kan jeg komme inn på kun studiekompetanse?

Besvart 11.01.2019 12:57
 

Svar
Hei

Så flott at du har funnet noe du ønsker å bli!

Ja, du må ha begge deler. Det er riktig at du må ha både yrkeskompetanse og generell studiekompetanse for å være kvalifisert for yrkesfaglærerutdanning. I tillegg må du ha jobbet i yrket ditt.

Dette er en utdanning som handler om å sette yrkesfaget i en større sammenheng og å lære bort faget sitt. Det yrket du skal lære bort skal du kunne fra før, og ha erfaring i.

Det er også en annen vei til å bli yrkesfaglærer på Helse- og oppvekstfag. Hvis du tar en relevant bachelor, f.eks. sykepleie, kan du søke PPU for yrkesfag etter at du har jobbet minst to år. PPU (praktisk pedagogisk utdanning) er en årsenhet i pedagogikk.

Håper det var til hjelp.
Lykke til med videre research!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning