Hopp til hovedinnholdet

Er det for sent å bli lærling?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har gått salg og service på vgs, i tillegg har jeg også tatt påbygg. Jeg har begynt på en bachelor grad på BI, men angrer på at jeg ikke tok fagbrev isteden - da det å studere ikke faller i smak. Er det mulig for meg å ta fagbrev nå? Eller har jeg mistet retten til dette? Har hørt om flere voksne som har tatt fagbrev i 30 års alderen, så bør vel være mulig for meg også? I så fall, hvordan trer jeg frem?

Besvart 11.01.2019 14:09
 

Svar
Hei

Så flott at du ønsker å ta en fagutdanning! Det er ikke for sent.

Alle har rett på videregående utdanning, men bare en gang. Du har gått et fullt løp mot generell studiekompetanse og har brukt opp din ungdomsrett på det. Du har derfor ikke rett på mer opplæring.

Det er likevel fullt mulig for deg å ta fagbrev. Du er fremdeles kvalifisert for å være lærling, på bakgrunn av vg1 og vg2. Det er bare å sette i gang å søke læreplass, du finner noen tips i artikkelen nedenfor.

Hvis du får læreplass blir du lærling på vanlig måte, med læretid på to år. Utfordringen med at du ikke lenger har ungdomsrett er at det gir mindre tilskudd til lærebedriften. For noen bedrifter betyr det mye, mens for andre betyr det ingenting.  

Det er også mulig å ta fagbrev selv om du ikke får læreplass, men kan skaffe deg relevant jobb. Du må jobbe i tre år i faget ditt (til sammen tre år fulltid) for å kunne gå opp til fagprøve som praksiskandidat. Krevet er fem år relevant praksis, men siden du har riktig utdanning vil vg1 og vg2 telle som to av fem år.

Håper det var til hjelp.
Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik skaffer du læreplass

søke læreplass (colourbox.com)

Går du et yrkesfaglig utdanningsprogram? Skal du snart ut i læretid, men er litt usikker på hva det egentlig innebærer? For å kapre læreplass i drømmebedriften, er det lurt å starte jakten tidlig!

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hva er yrkeskompetanse?

Gutter på metallsløyd (colourox.com)

Å ha yrkeskompetanse vil si at du er utdannet til å utøve et yrke. Hvis du velger et av de 8 yrkesfaglige utdanningsprogrammene, kan du ta en hel utdanning allerede mens du går på videregående.

Les mer

Fagskole – noe for deg?

Klasserom (colourbox.com)

Fagskoler er korte, yrkesrettede utdanninger og er et alternativ til universiteter og høyskoler. Om du vil fort i jobb, eller du ikke har studiekompetanse og ikke ønsker å ta påbygg, kan fagskoler være et godt valg for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning