Hopp til hovedinnholdet

Stryker i matematikk - hva kan jeg gjøre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg kom opp i matematikk 2py eksamen våren2015. Etter det har jeg tatt den eksamen 3! Ganger. Skal ta den for 4 gang nå til våren. Jeg har begynt og vurdere selvmord hvis jeg ikke består den nå. Jeg vil så gjerne studere, men jeg kommer med jo ikke videre siden jeg har karakter 1 i matte. Jeg er kjempelei nå. Hvor mange ganger må jeg ta den eksamenen? Må jeg kanskje ta den 20 ganger? Fordi jeg øver jo, men jeg får det ikke til. Kan jeg komme inn på universitet med 1 i matte ?

Besvart 01.03.2019 09:43
 

Svar
Hei

Det er veldig vondt å høre at du har strevd så mye med dette faget! Og det høres ikke noe gøy ut å ha det hengende over seg som du har. Samtidig vil vi berømme deg for å ikke gi opp, og berømme deg for at du står på. Dette er egenskaper som er viktige i livet, og som du viser at du har! 

Den veien for å komme inn på universitetet som er mest "rett frem", er at du klarer å bestå faget, altså får minimum karakter 2. Hvis du får karakteren 2 har du bestått, og kan få vitnemål med generell studiekompetanse. 

Hvis du får karakteren 1, har du ikke bestått, og får ikke et fullført vitnemål med studiekompetanse, som du trenger for å søke utdanning på universitetet. 

En del som sliter med matematikk, har det som kalles "dyskalkuli". Det er mulig å søke seg inn på universitetet og be om å få dispensasjon hvis du har strøket i matematikk og har dyskalkuli. Les mer på Samordna opptaks nettsider. Vi vet jo ikke om du har undersøkt dette, men hvis du skulle lide av dyskalkuli, så må du få dette dokumentert av en fagperson for å kunne søke en dispensasjon. Les mer om dette på Samordna Opptak i linken vi la ved over. 

Ellers, på litt lengre sikt, er det mulig å søke seg inn til universitetet uten studiekompetanse gjennom det som kalles realkompetanse. Da må du være 25 eller eldre, og kunne vise til erfaring eller utdanning som veier opp for at du mangler studiekompetanse. Det varierer hvilke utdanninger og universiteter du kan søke med realkompetanse. Og dette er uansett ikke så aktuelt for deg akkurat nå, siden du skriver at du er 20 år. Vi ville heller satset på å prøve å få til eksamen i 2py!

Vi skjønner veldig godt at du er frustrert over dette, og det høres ikke noe gøy ut. Vi blir urolige når du skriver at du vurderer selvmord på grunn av denne eksamenen. Slike tanker og følelser er alvorlige, og det er ikke følelser du bør sitte alene med. Har du snakket med noen om det? Disse følelsene bør du fortelle om til fastlegen din, og det er også andre du kan ta kontakt med som kan hjelpe deg. Vi legger ved artikler under svaret med hjelp til hvor du kan henvende deg! Livet ditt er uendelig mye mer verdt enn akkurat denne eksamen. 

Selv om vi syns det er vondt å høre at du har strevd så mye med denne eksamen, så vil vi også si at du ikke skal gi opp! Du viser utholdenhet når du står på som du gjør. Matematikk er ikke for alle, og hvis du klarer å få karakteren 2 eller bedre, så er du ferdig med faget og kan konsentrere deg om andre ting. Dette er det verdt å kjempe for. Nå har du tatt opp faget flere ganger allerede, og vårt neste spørsmål er om du har vurdert å få hjelp til å forberede deg? Vi vet jo ikke om du har tatt opp faget helt selv, eller betalt for å få undervisning. Privatskolene som Sonans og Bjørknes tilbyr undervisning i dette faget, som du betaler for. Kanskje dette er lurt?

Vi håper du står på, og forsøker å holde hodet hevet. Dette faget er en midlertidig hindring for deg, men vi er sikre på at du kommer over dette, og kan legge det bak deg. Det vil føles godt når du gjør det! 

Vi legger ved de beste artiklene vi har om å forberede seg godt til eksamen under dette svaret. Og vi krysser fingrene, og heier på deg. Spør oss gjerne igjen! :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Stryk på eksamen - hva kan du gjøre?

Trist jente (colourbox.com)

Fikk sommerferien en dårlig start da du så karakteren fra eksamen? Klaget du på karakteren uten å få medhold? Dette er dine rettigheter og muligheter.

Les mer

Matematikkvansker eller dyskalkuli?

Kalkulator, blyant og ei skriveblokk med noen regnestykker (algebra). (www.colourbox.com)

Sliter du veldig med matematikken? Da kan du ha matematikkvansker eller dyskalkuli, og det er hjelp å få.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Privatist - hvordan lære pensum før eksamen?

Gutt på biblioteket (www.colourbox.com)

Som privatist har du ikke krav på undervisning i faget. Likevel finnes det flere privatskoler du kan betale for undervisning, eller du kan velge å lese selv. Her får du tipsene.

Les mer

Forbered deg til eksamen med tidligere eksamensoppgaver

Gutt sitter på pult foran notisblokk og pc (foto: colourbox.com)

Visste du at du har tilgang til tidligere skriftlige eksamensoppgaver? Det kan være svært nyttig å jobbe med disse som forberedelse til eksamen.

Les mer

Hjelp til eksamen - Se videoene

Eksamen (foto: ndla.no)

Trenger du hjelp til eksamen? Gruer du deg? NDLA har samlet eksamenstips som får deg til å prestere maksimalt når det virkelig gjelder. Se flere videoer i denne artikkelen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning