Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta et fagbrev til?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

hei, jeg er 20 år og har tatt fagbrev som elektriker, jeg har vg1 elektro og vg2 elenergi, men jeg vil nå bli automatiker, kan jeg ta automasjons fagene som privatist? står jeg da like sterkt som de som har gått på videregående? og hvor lang tid tar det?

Besvart 04.03.2019 15:28
 

Svar
Hei

Så flott at du ønsker å ta to fagbrev! Det er mange som etter hvert tar et fagbrev nummer to, i et fag som henger naturlig sammen med det første.

Det kan være mulig å få avkortning i læretida på fagbrev nummer to, men bare hvis den erfaringen du har fra før er overlappende. Det er fagopplæringen i hjemfylket ditt som avgjør hvor mye avkortning du eventuelt kan få. Dette avhenger også av hva slags praksis du får som lærling i det første faget. Så du burde kontakte fagopplæringen og høre med dem!

Ta gjerne kontakt med rådgiver på skolen du gikk på for å diskutere muligheter og hva slags rekkefølge som eventuelt er best. De kjenner fagfeltet godt, og kan fortelle deg hvilke fag du må ta opp som privatist.

Hvis du tar automasjonsfagene som privatist, står du "like sterkt" som de andre - men du har brukt opp ungdomsretten din når du gikk ut av skolen, og dette kan ha noe å si for å få læreplass, siden bedriftene får økonomisk støtte til å ta inn lærlinger med ungdomsrett

Men du har generelt gode muligheter her, og vi anbefaler at du kontakter fagopplæringen i fylket ditt, og snakker med skolen du gikk på om dette. De kan avgjøre hva du må gjøre, og hvor lang tid det vil ta :)

Lykke til!

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Hva vil det si å være privatist?

skriver (colourbox.com)

Mangler du fag fra videregående skole, eller vil du forbedre karakterene kan du ta fag som privatist. Men hvordan gjør man det? Og har du krav på undervisning?

Les mer

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Hvem svarer på spørsmål om skole og utdanning?

Jente og skole

Har du spørsmål om skolen din, rettighetene dine, hvor du skal søke, spesielle tilpasninger, yrkesvalg eller hvilke muligheter som finnes? Disse kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning