Hopp til hovedinnholdet

trenger man en agent for å begynne som skuespiller?

Jente 15 år
 

Spørsmål

trenger man en agent for å begynne som skuespiller? isåfall, hvordan får man det? takk :)

Besvart 08.03.2019 16:28
 

Svar
Hei! Tusen takk for ditt spørsmål!

Du trenger ikke agent for å bli skuespiller. 

Det viktigste er erfaring, som du kan få ved å ta oppdrag og/eller ta utdannelse innen skuespill. 

 Det er derfor viktig at du allerede nå skaffer deg mest mulig erfaring og kunnskap. Øv deg mest mulig, meld deg inn i en teatergruppe/undomsteater/amatørteaterlag, meld deg på dramakurs ved kulturskolen, fritidsklubben, bli med i skolerevy og still opp i Ungdommens kulturmønstring for å få mest mulig erfaring. Å gå på auditions, skuespillerkurs, vise deg fram i lokalmiljøet osv. er dessuten god trening og kan være en døråpner i skuespillerbransjen. I tillegg vil slike erfaringer gi deg bedre trygghet i det å stå på scenen og opptre. På skuespillerforbundets nettside har de en oversikt over aktuelle auditions. Du kan også ta en titt på denne siden.

Det går også an å kontakte NRK og forskjellige produksjonsselskaper for å få vite om det finnes auditions til ungdomsserier eller filmer der ungdom medvirker som skuespillere.

Skaff deg erfaring og øv deg mest mulig, så finner du lettere ut av om dette er noe du vil utdanne deg innenfor senere.

En del velger utdanningsprogrammet musikk, dans og drama på videregående. Dette er en fin måte for å finne ut av om drama er det man vil satse på videre. Det er imidlertid ikke noe krav om at man må velge musikk, dans og drama på videregående for å bli skuespiller. Du kan altså fint søke utdanning som skuespiller senere, selv om du velger et annet utdanningsprogram på videregående.

Det går også an å ta et år på folkehøgskole etter videregående. Flere folkehøyskoler tilbyr linjer som skuespillerteknikk, film, drama, revy, teater etc. Dette er en fin måte for å skaffe seg erfaring, og for å finne ut om dette er en utdanningsvei man kan tenke seg videre. 

Når det gjelder høyere utdanning (det man tar på høgskole eller universitet etter fullført videregående), har mange skuespillere sin utdanning fra Kunsthøgskolen i Oslo (tidligere statens teaterhøgskole). Det finnes også flere andre offentlige og private skoler som tilbyr skuespillerutdanning. Noen eksempler på skoler som har relevant utdanning:

Høgskolen i Nord-Trøndelag

Høgskolen i Østfold

NISS (privat skole)

Bårdar Akademiet (privat skole)

 

Det kreves gjerne generell studiekompetanse fra videregående og beståtte opptaksprøver for å komme inn på skuespillerutdanninger som dette.

 

Les mer om hva som kreves av skuespillere på utdanning.no.
Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skuespiller – drømmeyrke eller bare fjern drøm?

Skuespiller

Drømmer du om å bli skuespiller? Du er ikke alene. Kampen om både studieplasser og jobber er hard, men vi gir deg noen tips som kan hjelpe deg på veien.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Utdanning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om utdanning